'Bekeerlinge moet weer de cel in'

Wanssum | Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt dan verdwijnt een 19-jarige Aïsha uit Wanssum achter de tralies. Het OM eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan 24 voorwaardelijk).

De vrouw zou zich volgens het OM willen aansluiten bij ISIS in Syrië. Daarnaast heeft ze volgens het OM getracht om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Verder wil het OM dat de verdachte bijzondere voorwaarden krijgt opgelegd met een proeftijd van drie jaar, inclusief het dragen van een enkelband.

De verdachte werd op 19 december 2017 door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie, waarvan een groot gedeelte voorwaardelijk. De rechtbank achtte alleen bewezen dat de vrouw voorbereidingen had getroffen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Het OM ging in hoger beroep. De officier van justitie had voor de rechtbank hetzelfde geëiste als de advocaat-generaal maandag voor het hof in Den Bosch.

De verdachte bekende in juni 2016 dat ze wilde afreizen naar Syrië om zich daar bij ISIS aan te sluiten. Door de AIVD is voorkomen dat ze uit Nederland vertrok. Twee dagen voor het geplande vertrek is de toen 17-jarige verdachte aangehouden. Daar heeft zij in strijd met de voorwaarden, tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis, contact gehad met een man uit Zuid-Afrika. Uit chatgesprekken blijkt volgens het OM dat zij met hem van plan was om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Iets waarvoor de rechtbank de verdachte vrijsprak.

Het OM ziet dat dus anders. Uit de gesprekken blijkt dat Aïsha om een plan vraagt om zo'n aanslag te plegen. "Verdachte en deze man zijn overeengekomen dat verdachte een bomaanslag zal plegen op een gebouw in Nederland", zegt de advocaat-generaal in zijn requisitoir. "Een aanslag die haar tot martelaar zou moeten maken zoals bedoeld in haar eigen gemaakte gedachtengoed van het gewelddadig jihadisme."

Gezien de ernst van de zaak, de persoonlijkheid van de dader en recente juridische uitspraken wil het OM de verdachte niet vervolgen via het jeugdstrafrechter. De advocaat-generaal vindt dat het normale strafrecht van toepassing moet zijn. "We hebben hier te maken met een serieuze en inmiddels volwassen vrouw, die geheel toerekeningsvatbaar is. Daarnaast is zij bereid (geweest) deel te nemen aan de gewapende strijd en wilde zij willens en weten een aanslag plegen en als martelaar sterven." Uitspraak is op 26 november.


Discussie over invulling centrum

Venray | Het centrum van Venray was maandagavond onderwerp van gesprek tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis. De leegstand en ruimtelijke kwaliteit werden onder de loep genomen. In zes groepen werd er over de toekomst van het centrum gesproken. Ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden gingen met elkaar in discussie.

Er werd uitvoerig gediscussieerd over De Bleek, Gouden Leeuwplein en de Grote Markt. Supermarkt Jumbo (voorheen EMTÉ) werd genoemd als grootste publiekstrekker van De Bleek. De super moet dan ook behouden blijven voor de buurt. Groot minpunt zijn de 'lelijke' balustrades van de appartementencomplexen. "Die balustrades moeten beter aangekleed worden. Dat zou kunnen met licht of wellicht met wat groen", zei een van de gespreksleiders. Ook de leegstand moet aangepakt worden in het gebied. Dat zou kunnen door meer horeca toe te staan of door een andere invulling te zoeken voor de leegstaande panden.

"Het is wel erg veel steen en heel weinig groen." Onderwerp van gesprek is het Gouden Leeuwplein. Als verbeterpunten voor het plein wordt onder meer gesproken over een nieuwe in- en uitgang van de parkeergarage. "De uitgang zou eigenlijk een soort glazen huis moeten zijn waar kunstenaars bijvoorbeeld een expositie kunnen houden."

De wandelroute naar het centrum zou duidelijker moeten worden aangegeven. "Dat zou bijvoorbeeld door het oude pand van de Albert Heijn kunnen. Dan kunnen we daar ook meteen een openbaar toilet maken." De doorgang door de voormalige supermarkt zou een beter alternatief zijn voor het Gouden Leeuwpad. "Daar stinkt het vaak en dat pad is slecht verlicht. Dat zou ook nog beter kunnen."

Het laatste plein dat werd besproken was de Grote Markt. De aanwezigen waren eigenlijk zeer tevreden over het centrale plein. "Het is de huiskamer van Venray", klonk het positief. Toch klonk er wat kritiek. "Niet iedereen vindt die plein geschikt voor grote evenementen. Het zou geluidsoverlast veroorzaken." Als voorbeeld werd het afgelopen Oktoberfest aangedragen. "Voor kleinere evenementen is de Grote Markt geschikter." Verder zou Venray nog meer gepromoot moeten worden als winkelstad. Dat zou onder meer kunnen door reclame te maken in bijvoorbeeld Kevelaer en Goch.

De gemeente Venray komt in het voorjaar van 2019 met een omgevingsplan. Uiteindelijk moet de gemeenteraad in het najaar van 2019 de plannen goedkeuren. Onder meer de entrees van het centrum en de verbindingen naar het kernwinkelgebied worden aangepakt. Het gaat dan om de verbindingen van en naar het parkeerterrein Blekersveld, het parkeerterrein Raadhuisstraat en de parkeergarage bij de Gouden Leeuw. Wethouder Jan Loonen sprak over een interessant proces. "Er zijn veel tegengestelde belangen. Daar moeten we samen iets moois van maken. Het is van belang dat we vooruitgang boeken. We moeten vasthouden aan het plan en hier en daar bijschaven om het te verbeteren."


Gevolgen Arriva

Venray | De bouwplannen voor Julianahof hebben gevolgen voor de bussen van Arriva.

De bussen rijden dan niet meer via het busstationsterrein, maar stoppen bij een nieuwe bushalte aan de zijde van het centrum. De bushalte aan de zijde van het plantsoen langs de Julianasingel blijft op de huidige locatie bestaan. De aanpassingen aan de routes zijn mogelijk, omdat de noodzaak van een keerpunt voor de bus is vervallen bij de overgang naar Arriva.