Polenhotel definitief van de baan

Leunen | De komst van een Polenhotel in Leunen is definitief van de baan. Initiatiefnemer Hoex-Maessen heeft op 5 november het beroep tegen de gemeente Venray, om geen omgevingsvergunning af te geven voor het omstreden plan, bij de rechtbank in Roermond ingetrokken. Het bedrijf uit Oostrum wilde de oude melkfabriek in Leunen ombouwen tot een nieuwe huisvesting van 288 arbeidsmigranten.

De gemeenteraad van Venray werd twee keer gevraagd om een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven voor het plan van het ondernemersduo Hoex-Maessen. Omdat beide keren de stemmen staakten, werd deze verklaring niet afgegeven. Dat hield in dat het college van B en W geen omgevingsvergunning kon verlenen. Hiertegen ging Hoex-Maessen in beroep bij de rechtbank in Roermond. Door het beroep nu in te trekken, gaat het hele plan zeker niet door. "Het beroep was bij voorbaat kansloos op het moment dat door de gemeenteraad geen 'verklaring van geen bedenkingen' werd afgegeven", laat Martin Koenen, gemachtigde van de Stichting Passend Plan Melkfabriek Leunen, weten. De stichting werd in het leven geroepen door een groep verontruste bewoners die tegen het plan was om van de oude melkfabriek twee logiesgebouwen voor de huisvesting van 288 werknemers van Hoex-Maessen te maken. De stichting is opgelucht dat het plan niet doorgaat, maar kijkt ook al richting de toekomst van het markante gebouw in Leunen. "We hebben bereikt waar we voor gestreden hebben en wachten af hoe de zaak zich nu verder ontwikkelt", aldus Koenen. "We hopen dat de gemeente nu met een nieuw, gedegen ontwerpplan komt voor de oude melkfabriek. En dat de bewoners en de stichting mee kunnen praten over een fatsoenlijk plan."

Geen meldplicht bij oud en nieuw

Venray | Onlangs gaf de Nationale Politie aan rond oud op nieuw een meldplicht te willen voor mensen die zijn gepakt met illegaal vuurwerk. Als die mensen gepakt worden, kunnen ze geen illegaal vuurwerk naar de politie gooien, zo was de redenatie. Zo'n meldplicht kan worden opgelegd door burgemeesters. Burgemeester Hans Gilissen van Venray reageert: "Het instrument meldplicht is tot nu toe nooit toegepast in Venray. De overlast van vuurwerk is hier tot op heden gelukkig relatief beperkt. Overigens zetten we preventief koppels in van onze BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) met de politie. Dus we zijn wel zichtbaar aanwezig. Natuurlijk zullen we, indien zich in de aanloop naar de jaarwisseling excessen voordoen, bezien welke maatregelen geƫigend zijn."

Kerstmis vier je samen

Venray | Kerstmis is voor velen een warm samenzijn met familie en vrienden, doorspekt van knusse gezelligheid, heerlijk eten en mooie gesprekken. Daarom opent werkgroep De Herberg op eerste kerstdag de deuren van het zaaltje van de pastorie van de Paterskerk. Vanaf 12.45 uur heet de werkgroep mensen van harte welkom voor een kerstdiner in de herberg. De vrijwilligers van De Herberg zorgen voor goed versierde en gedekte tafels, de deelnemers zorgen voor de gezelligheid en samen zorgen ze voor een geslaagd kerstdiner. Door veel zelfwerkzaamheid en sponsoring kan de werkgroep de kosten laag houden. Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom. Mensen die geen vervoer hebben, kunnen worden opgehaald. Opgeven kan tot uiterlijk 20 december bij Netty en Johan via telefoon (0478)581562.