De voormalige arrenslee van Inalfa is te bewonderen op de kerfstmarkt in Venray.
De voormalige arrenslee van Inalfa is te bewonderen op de kerfstmarkt in Venray. Foto: archief Peel en Maas

Kerstmarkt krijgt vorm

Venray | Venray krijgt dit jaar voor het eerst een kerstmarkt. Op 21, 22 en 23 december geven 21 ondernemers invulling aan deze markt. Daarnaast wordt er een programma samengesteld met veel muziek en uiteraard met de kerstman.

Door Ron Koenen

Deze ondernemers krijgen ieder een eigen kerstchalet op het Henseniusplein en Schouwburgplein. "We sluiten de markt aan op de ijsbaan waardoor er een mooi geheel ontstaat", aldus Harrie Rongen, een van de initiatiefnemers.

Het idee van een kerstmarkt in Venray is vorig jaar ontstaan bij Venray Centraal, de vereniging van centrumondernemers. Voorzitter Harrie Rongen is blij met de deelname van vooral Venrayse ondernemers aan de markt. "Ongeveer 80 procent komt uit Venray. Dat is heel mooi. We gaan er ook samen een hele mooie markt van maken." De markt is op vrijdag open van 13.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. "We hebben inmiddels tien muziekgezelschappen die verspreid over deze drie dagen op het podium muziek gaan maken. Daarnaast trekken diverse draaiorgels door het centrum van Venray."

De invulling van de kerstchalets is een combinatie van food en non-food. "Naast heel veel leuke hebbedingetjes is er natuurlijk glühwein, bratwurst, kaas etc. In mijn ogen een heel mooi aanbod", legt Sjef Pappers uit. Hij heeft samen met Harrie Rongen de markt van de grond getrokken. Sjef en Harrie werken nauw samen met de Stichting Winterpret die de organisatie van de ijsbaan in handen heeft. "Deze activiteiten vullen elkaar mooi aan."

Bijzonder op de markt is de oude arrenslee van Inalfa. "Bij de verhuizing van Inalfa zou de arrenslee bij het afval terecht zijn gekomen. Christ van den Munckhof van Peel en Maas heeft de arrenslee en rendieren zeker gesteld. Die gaan we nu een plek geven op de kerstmarkt. Voor de bezoekers is het leuk om in de arrenslee met de kerstman op de foto te gaan", aldus Harrie Rongen. "Peel en Maas gaat de arrenslee op de zondag ook gebruiken voor eigen promotie. Bedrijven die ook iets soortgelijks willen gaan doen op vrijdag en/of zaterdag, kunnen dit bij ons kenbaar maken."


Open dag Gilde Opleidingen

Oostrum | De keuze voor een vervolgstudie is heel belangrijk. Waar ben ik goed in? Wat vind ik leuk? Welk beroep ga ik kiezen? En welke opleiding hoort daarbij?

Gilde Opleidingen weet dat kiezen lastig is. Daarom opent het Limburgse ROC met zijn vijftien vakscholen, waaronder die in Oostrum, zondag 18 november van 10.00 uur tot 15.00 uur de deuren voor alle middelbare scholieren, hun ouders en andere geïnteresseerden. Om zo de keuze makkelijker te maken. Tijdens deze open dag kunnen jongeren een kijkje komen nemen. Ze kunnen proeven aan opleidingen, vakscholen en locaties. En vragen stellen aan docenten én studenten. Alles met het doel om de beste opleidingskeuze te maken! Zodat Gilde Opleidingen ze straks klaar kan stomen voor het echte werk in heel veel richtingen.

Meer informatie? Kijk op www.gildeopleidingen.nl/opendag.