Afbeelding
Foto: Picasa

Slachtdag in De Peelstreek

Ysselsteyn | Op zondag 18 november sluit museum De Peelstreek het seizoen af met een slachtdag. Het slachten van het thuis voor eigen gebruik vetgemeste varkens was vroeger alom gebruikelijk. Niet alleen op de boerderij, maar ook de burger mestte zijn eigen varken vet met veevoer en huisafval.

De slacht van het varken, maar meer nog het gebruiks en bewaarklaar maken van het varken, zorgde voor een paar dagen topdrukte in het huis. Zeker in de tijd dat er nog geen diepvries was, werd veelal extra hulp ingeroepen om alles klaar te krijgen. De 'karmenaai'visite, waarbij de familie werd uitgenodigd om te komen proeven, was de kroon op het vele werd. Op 18 november zal een geslacht varken ook weer deskundig be- en verwerkt worden met uitgebreide uitleg door slager Verkoeijen uit Leunen.

De benamingen van de diverse onderdelen van het vlees van het varken en waarvoor ze worden gebruikt, komen uitgebreid aan bod. Er kan ook worden geproefd van vers klaargemaakte balkenbrij en bloedworst geserveerd met roggebrood en appelstroop. Vrijwilligsters zullen ook weer ouderwets 'worst draaien'. Deze verse worst en andere producten zijn te koop. De slachtmiddag begint om 13.30 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: huisslachting in 1919 bij Jan Reintjews uit Veulen met als slager Grad Verkoeijen uit Leunen.