1.225.000 euro voor oud AH-pand

VENRAY | Met de aankoop van het oude AH-gebouw aan het Henseniusplein in Venray voor 1.225.000 euro, zetten burgemeester en wethouders de eerste stap naar de verhuizing van de bibliotheek en eventueel de speel o theek van de Merseloseweg naar het voormalige winkelpand. De provincie Limburg draagt 800.000 euro mee in de aankoopkosten, mits het besluit voor 1 januari wordt genomen. De gemeenteraad vergadert er 18 december
over.


De provincie draagt bij om het mogelijk te maken winkelvloeroppervlakte uit de markt te halen. Dat past in het beleid van Venray om het winkelgebied in te dikken om op die manier leegstand aan te pakken. In totaal wordt een winkeloppervlak van 1.430 vierkante meter aangekocht. Het bruto aangekochte oppevlakte is 2.100 vierkant meter. en kapsalon heeft daarvan een deel in gebruik. De bibliotheek heeft nar verwachting tussen 1.000 en 1.200 vierkante meter nodig. Of bijvoorbeeld de speel o theek (een deel van) de overgebleven ruimte invult, is nog onduidelijk. Burgemeester en wethouders grijpen naar eigen zeggen met de aankoop de kans te 'het centrum te versterken middels de verplaatsing van de bibliotheek.

De huidige functie van de bibliotheek is veel meer gericht op een ontmoetingsruimte, studie- en leerplek waar kennis wordt vergaard. De bibliotheek heeft daarmee ook een belangrijke sociale functie. Door deze te verplaatsen naar het Henseniusplein krijgt dit deel van het centrum een eigen thema en karakter met cultuur en horeca.' Tevens kan een onderdoorgang ter plaatse een nuttige verbindingsroute zijn tussen het Gouden Leeuwplein en het Henseniusplein.

Het een en ander kan volgens B en W een belangrijke impuls zijn voor de levendigheid in het centrum. Nu het huidige pand van de bibliotheek aan de Merseloseweg vrij gaat komen, kan een in november 2016 aangenomen raadsmotie worden uitgevoerd. In die motie krijgen B en W de opdracht de samenwerking van charitatieve instellingen te bevorderen. Een aantal van die instellingen zou gezamenlijk gehuisvest kunnen worden in het huidige bibliotheekpand. Wel heeft het pand aan de Merseloseweg achterstallig onderhoud. Onderzocht moet worden welke werkzaamheden noodzakelijk zijn om de charitatieve instellingen te kunnen huisvesten. Een aantal ervan heeft al een ondernemersplan opgesteld en bij de gemeente
aangeleverd.


Week van de Mediawijsheid

Venray | Van 16 t/m 23 november 2018 is het de Week van de Mediawijsheid. Met de opmars van de smartphone is onze duim een machtig instrument geworden. Scrollen, klikken of swipen: je duim regelt het allemaal. Het is daarmee heel belangrijk om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben.

Bibliotheken roepen scholen in hun regio's op deel te nemen aan de MediaMasters. Een spannend serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMasters te volbrengen. Welke klas durft dat aan? De klas die de meeste punten scoort mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. Iedere leerling ontvangt na afloop een MediaMasters-certificaat van deelname. Meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Volwassenen kunnen mediawijs worden

Ook volwassenen kunnen mediawijs worden bij de bibliotheek. Voor beginners is er de cursus Klik&Tik: een oefenprogramma waar basisvaardigheden zoals websites bekijken, e-mailen en downloaden uitgelegd worden. Speciaal voor mensen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De cursus is gratis in de bibliotheek te volgen. Via de cursus Digisterker leer je veilig informatie te vinden en digitaal zaken te doen met de overheid. Aan de orde komen onder meer een DigiD gebruiken, de websites van UWV, SVB en de Belastingdienst.

Voor wie behoefte heeft aan meer uitleg over smartphone, tablet of e-reader organiseert BiblioNu elke maand het tabletcafé in de bibliotheken Horst en Venray. Meer informatie over deze cursussen staat op de website www.biblionu.nl.


Elzendaal: profielkeuze

Boxmeer | Om leerlingen van 3 havo en 3 vwo zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun stream- of profielkeuze, organiseert Elzendaalcollege Boxmeer een informatieavond voor ouders van leerlingen die een overstap naar het Elzendaalcollege overwegen.

Voor 3 havo vindt de informatieavond plaats op maandag 19 november van 20.15 tot 21.30 uur (inloop 20.00 uur). Voor 3 vwo staat deze avond gepland op woensdag 21 november van 20.15 tot 21.45 uur (inloop 20.00 uur). Tijdens deze informatieavonden leggen de decanen uit wat er komt kijken bij het maken van een stream- of profielkeuze en wat er allemaal mogelijk is op het Elzendaalcollege in Boxmeer. Ouders van leerlingen die een overstap overwegen zijn vanaf 20.00 uur welkom in de aula van het schoolgebouw aan Stationsweg 38 in Boxmeer.