Vooral huizen in dorpshart

VENRAY | Woningen voor alle doelgroepen, een hofje, een gymruimte, bomen in bakken, hangplekken voor jongeren en ouderen, appartementen op de plaats van het jeugdhuis; het zijn slechts enkele ideeën hoe het nieuwe dorpshart van Merselo eruit kan gaan zien. En oh ja, bouwen voor de eigen inwoners heeft prioriteit. "Ik denk niet dat we Amsterdammers naar Merselo moeten halen", zei dorpsraadvoorzitter John van Dijck.

Door Henk Baltussen

Basisschool De Lier heeft zijn langste tijd gehad in het dorpshart van Merselo. Het heeft er alle schijn van dat de school een nieuwe plek krijgt aan de rand van het dorp bij de sportvelden. Maar wat moet er met de huidige schoollocatie gebeuren? In zaal 't Anker brainstormden vorig week een vijftigtal inwoners over hoe die open hartoperatie eruit kan zien. Dat hart ligt midden in het dorp tegenover de kerk en is zo'n halve hectare groot, grofweg de oppervlakte van een voetbalveld. In een klein dorp als Merselo is dat een enorm terrein. Daarom moet daar zorgvuldig naar worden gekeken, stelde Gert van der Steen. Hij is opbouwwerker bij welzijnsorganisatie Synthese dat ondersteuning biedt bij initiatieven in dorpen en wijken die de leefbaarheid vergroten. Hij formeerde acht groepjes die 'out of the box-denkend' de vijfduizend hectare invulden. "Een dergelijke kans in een dorp komt zelden voor. Denk daarom vooral aan de toekomst", drukte Van der Steen de aanwezigen op het hart. "Neem mee dat de bevolking dubbel vergrijst: er komen meer ouderen die ook nog eens langer leven." De meeste brainstormers gaven handvaten aan waar aan gedacht moet worden bij de invulling. Eén groepje presenteerde binnen drie kwartier een kant en klaar plan: parkeerplaatsen bij de het kerkhof, twee blokken eengezinswoningen, vier starters- en vier laagbouwwoningen, zeven patiobungalow, op de plek van het jeugdgebouw een zorg- en recreatiecentrum en een rotonde in het midden. 'Op dit dure stukje grond moeten zoveel mogelijk woningen komen', vond een ander. 'Want de uitbreidingsgelijkheden van Merselo zijn bijna op. En bouw drie lagen, om het meer body te geven.' Maar hoe dan ook, over bouwen naar behoefte was iedereen het eens. Als de eerste houtskoolschetsen op papier staan, komt de dorpsraad weer terug bij de inwoners.

'Denk ook aan bomen in verplaatsbare bakken of containers', riep iemand. 'Want ik wil ook wel eens bladeren in mijn tuin.' Daarmee kreeg hij in elk geval de lachers op zijn hand.