Motie D66 strandt door misser VVD

VENRAY | D66 zag vorige week tijdens de algemene beschouwingen van de gemeenteraad voor 2019 zijn enige ingediende motie stranden, door een pijnlijke misser van de VVD. De liberalen waren van plan voor de motie te stemmen, maar VVD-fractieleider riep per ongeluk 'tegen' in de raadzaal.

Door Henk Baltussen

Daardoor werd de motie van D66, die over versterking en uitbreiding van de natuur ging, een meerderheid van slechts één stem van tafel geveegd: 14-13. Hadden de twee VVD-raadsleden 'voor' geroepen, dan was het voorstel van D66 met de kleinst mogelijke meerderheid wel aangenomen. "En het was ook de bedoeling om 'voor' te roepen", vertelde VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout enkele dagen na de algemene beschouwingen. Dat was vantevoren ook afgesproken met D66. Er kwamen vele moties in stemming en ik had keurig bij alle moties op papier al voor of tegen staan. Maar toen ik Martin Leenders (Samenwerking Venray red,) naast mij 'tegen' hoorde zeggen, ben ik blijkbaar in verwarring geraakt en riep ik onbedoeld tegen."
D66-fractieleider Daan Janssen (en hij niet alleen) fronste die dinsdagavond even met zijn wenkbrauwen toen hij de VVD naar het tegen-kamp zag overstappen. "Wel jammer, maar dan is er niets meer aan te doen. Je kunt alleen nog je stem corrigeren als de partij die na je komt nog niet heeft gestemd." Maar daar ging het allemaal te snel voor. En nu?
"We dienen de motie 18 december tijdens de raadsvergadering opnieuw in", zegt Janssen. "Dat is geen probleem. We hebben dan nog tijd om ook de andere twee partijen die tegenstemden (CDA en SV red.) mee te krijgen. Misschien is daarvoor een kleine wijziging in de motie al voldoende."
Met het voorstel wil D66 onder meer door goed groenbeheer van bermen en andere reststroken optimaler biotopen creëren die zoveel mogelijk met elkaar verbonden moeten worden. Vanaf 2020 zou daar geld voor vrij moeten worden gemaakt.