De broodkar van Piet Elbers.
De broodkar van Piet Elbers. Oude foto

Broodkar Piet Elbers

Venray | Peter Johannes (Piet) Elbers werd op 27 mei 1866 in Overloon geboren.

Piet was eerst getrouwd met bakkersdochter Jacoba Gossens van de Hofstraat. Het huwelijk vond plaats op 9 januari 1893 in Venray. Op 6 december 1893 werd dochter Maria Antonetta geboren. Jacoba overleed elf dagen na de geboorte van haar dochter. Op 11 februari 1895 hertrouwde Piet met Wilhelmina Theodora Vrencken van de Kruisstraat. Zij woonden 'aan de Kruissen' (Kruisstraat). In 1999 begonnen Piet en Wilhelmina een bakkerij aan de Eindstraat 21.

Piet was in 1919 lid van de Venraysche Kruideniersvereniging, die weer aangesloten was bij de Roomsch Katholieke Inkoopvereniging Limburg. Kennelijk was hij ook kruidenier geworden. In 1920 bood Piet Elbers een sterke hondenkar te koop aan. Dit zou erop kunnen wijzen dat de broodkar op de foto in die tijd gekocht is. Op de foto staan zijn dochter Maria uit het eerste huwelijk en zijn dochters Petronella, Antonetta en Elisabeth uit het tweede huwelijk.

Zijn echtgenote Wilhelmina overleed op 30 mei 1923 op 61-jarige leeftijd te Venray. In 1931 nam zoon Johannes Jacobus de bakkerij over. Peters zoon Martinus Johannes Antonius Josephus begon een bakkerij en café op Eindstraat 16/18. Peter overleed op 22 mei 1937 in Helmond. Begin jaren dertig van de twintigste eeuw namen Anton Bernhard (roepnaam Bernhard) Kronenberg en zijn echtgenote Catharina Clancet de bakkerij over. Bernhard werd op 23 december 1896 in Rahlenbecke, later Voerde (D), geboren. Zijn vader was vanuit Arcen naar Duitsland vertrokken, omdat de economische omstandigheden daar destijds beter waren. Catharina werd op 13 september 1899 in Pont (D) geboren. Zij trouwden in Venlo op 26 augustus 1926.

De familie Kronenberg is in Duitsland steeds Nederlands staatsburger gebleven. In de oorlog werden de bakkerij en het woonhuis, 'De Kroon' geheten, totaal verwoest. Kronenberg herbouwde het pand. Zoon Theo leerde het bakkersambacht en nam de zaak over. Bernhard overleed op 28 november 1963 en Catharina op 2 oktober 1969.

Thans is er Kronenberg & Collega's Loopbaanadvies in gevestigd, een zoon van Theo.

Foto uit circa 1920: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray