Bright side

Zondag ging ik op weg naar Zuid-Limburg om een voetbalwedstrijd in goede banen te leiden en tankte nog even op de Leunseweg tegenover de hockeyvelden. Opeens hoorde ik 'Always look on the bright side of life' ergens vandaan komen, het liedje uit de film 'Life of Brian' van Monthy Pyton. Ik keek op en zag twee damesteams het veld op rennen.

Een jaar of tien geleden hoorde ik datzelfde liedje tijdens de crematie van een veel te jong gestorven neef. Ik vond het een mooie, verrassende, eigenzinnige keuze. Aangrijpend ook, juist omdat hij zo jong was en zijn hele leven ziek was geweest.

Maar zo vlak voor een sportwedstrijd: dat vond ik ook sterk. En ik moest er met een glimlach aan denken toen ik drie uur later van alles naar mijn hoofd geslingerd kreeg. 'Rijd je nu met hun terug in de bus?' vroeg een toeschouwer terwijl ik het veld af liep. Zijn ploeg had zojuist met 4-5 verloren en de scheids was de gebeten hond.

'Tegenwoordig wordt "Always look on the bright side of life" vaak gezongen tijdens begrafenissen en voetbalwedstrijden,' lees ik nu op Wikipedia. Echt? Zelf heb ik het nog nooit gehoord rondom een voetbalwedstrijd. Maar de relativerende toon lijkt me welkom. Misschien moet de KNVB het voorbeeld van de Venrayse hockeysters overnemen en dit liedje voortaan voor elke wedstrijd laten klinken?