De talentrijke volleybalsters Emma Jenneskens en Sil Crins (rechts) in actie voor Peelpush.
De talentrijke volleybalsters Emma Jenneskens en Sil Crins (rechts) in actie voor Peelpush. Foto: Wim Simons

Zoektocht naar eigen top

Meijel | De eerste stappen in de volleybalsport werden gemaakt bij Set Up in Meerlo. In de zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwamen Emma Jenneskens en Sil Crins uit bij het talententeam van Peelpush in de eerste divisie.

Door Peter Schoeber

Emma Jenneskens (18) staat zich langs de kant te verbijten. Een enkelblessure (kraakbeen beschadiging) houdt de libero uit Meerlo al langere tijd buiten de lijnen. Maar het einde van de lange tunnel is in zicht, zegt ze hoopvol. "Ik mag weer trainen, maar het duurt nog zeker twee maanden eer ik mag spelen." Vorig jaar werd ze al geopereerd en een eerdere rentree ging gepaard met een terugslag. "Ik moet meer rust pakken om weer fit te worden", weet de studente biomedische wetenschappen in Maastricht
inmiddels.

Als zesjarige begon Emma Jenneskens bij Set Up. Drie jaar geleden maakte ze de overstap naar Peelpush in Meijel. In het talententeam (Peelpush 2) speelt ze op het derde landelijke niveau van Nederland. Net als Sil Crins (17) uit Venray, die voor het eerste jaar als spelverdeelster bij de Peelclub acteert. Sil sloot haar periode bij Set Up met een goed gevoel af. Het team won in de nacompetitie de promotiewedstrijden en speelt dit jaar in de Promotieklasse. Mét Sil, die na het Meerlose succes snel het vliegtuig nam om in Spanje deel te nemen aan een beachvolleybalstage. Alles in het teken van het spelletje. "Op het strand ben ik verdedigster, lekker duiken waar je kunt. Het geeft me een kick wanneer ik de bal uit de hoek haal."

Als jong meisje deed Crins al veel aan sport. Deed aan turnen (Sint Christoffel) en judo (Rudi Verhagen), maar koos op de middelbare school toch voor volleybal. "Dat is verreweg de leukste sport, je speelt in teamverband, het spel is snel en er is meer enthousiasme. Bij judo lig je binnen dertig seconden al op je rug." Dat ze spelverdeelster zou worden, was al vroeg duidelijk. "Ik ben met mijn 1.67 meter klein als volleybalster. Ik heb een goede techniek, je hebt altijd de tweede bal en je maakt de keuze wie de aanval mag afmaken." De hele familie was (en is) actief in de balsport, haar vader en opa waren ook altijd in de sporthal te vinden. Jongere zus Juul (15) speelt nu ook voor Peelpush. In Meijel is moeder Angelique Willems haar coach. Geen probleem, vindt Sil. "Daar ben ik mee opgegroeid. Ze is tegen iedereen heel eerlijk en behandeld mij net als de andere speelsters. In de zaal is ze mijn coach, thuis mijn moeder." Een echt doel heeft ze niet. "Ik ben tevreden dat ik de eerste divisie bereikt heb. Ik kijk wel hoe ik me verder kan ontwikkelen." Ze kende een leuke periode (11 jaar) bij Set Up. Sil zit in het examenjaar vwo op het Raayland College en wil daarna een studie communicatiewetenschappen gaan volgen.

Ook Emma Jenneskens speelt beachvolleybal, getraind wordt er bij de Nederlandse beachvolleybalschool (NBS) in Eindhoven. Met succes, ze werd in 2017 met de Venlose Eke Denessen op het strand van Scheveningen Nederlands kampioen onder negentien jaar. Het leverde haar de erestadspenning van de gemeente Eindhoven op. In de zaal maakte ze vorig jaar met Peelpush haar eredivisiedebuut, speelde een hele wedstrijd tegen Fast (Gennep) en had enkele invalbeurten. "Spelen in de eredivisie gaf me een kick, er zit meer publiek, er is een diskjockey, we spelen met lijnrechters en je draagt een shirt waarop je naam gedrukt staat. Dat alles is echt gaaf."