Pleidooi voor toilet in centrum

VENRAY | In het centrum van Venray moet een openbaar toilet komen. De acht politieke partijen in Venray willen dat burgemeester en wethouders (B en W) hier onderzoek naar gaan doen. Dat werd duidelijk tijdens de algemene beschouwingen van dinsdag waarin de gemeenteraad de plannen van het college voor 2019 besprak.

Door Henk Baltussen

Het initiatief komt van Venray Lokaal (VL). De coalitiepartij stelt dat in een kernwinkelgebied als Venray voor iedereen een openbare toiletvoorziening beschikbaar moet zijn. Ook voor rolstoelers. VL kreeg hierbij steun van de andere zeven fracties, die willen dat het college uit gaat zoeken hoeveel zo'n voorziening, die 24/7 bereikbaar moet zijn, moet kosten, waar die moet komen en of er misschien een combinatie mogelijk is met winkels of een bewaakte fietsenstalling. De raad wil hierover zo spoedig uitsluitsel van het college. Bij Martin Leenders van Samenwerking Venray moest wel wat van het hart. Hij begreep dat veel winkeliers in Venray hun toiletten niet beschikbaar stellen voor het winkelend publiek. "Ik erger me eraan dat ze niet meewerken. Ik zou zeggen, doe niet zo flauw en stel je wc ter beschikking."


Venray wordt lid van 'regenboog'

VENRAY | Venray wordt een regenbooggemeente. Dat houdt in dat Venray zich hard gaat maken voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTI's.

Dat zijn lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen. De overheid stelt tot en met 2022 zes miljoen euro beschikbaar voor regenbooggemeenten. Met dat geld kunnen bijvoorbeeld projecten worden opgezet. Het besluit om het regenboogconvenant te tekenen werd dinsdag raadsbreed genomen.