Doktersassistente HAP bespuugd

Venray | Een doktersassistente van de huisartsenpost (HAP) in Venray is afgelopen weekeinde bedreigd, uitgescholden en vervolgens bespuugd door een boze man. 'Gelukkig zat er glas tussen, maar de assistente zat te trillen en was overstuur', meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op de website.

De HAP heeft melding gedaan bij de politie Limburg, maar zij gaven aan dat er geen aangifte gedaan kan worden, omdat er glas tussen de assistente en de bedreiger zat. "Dit incident is natuurlijk verschrikkelijk, maar we kunnen geen aangifte opnemen van een doodsbedreiging", laat een woordvoerder van de politie weten. "We kijken wel of we andere stappen kunnen ondernemen tegen deze meneer. Zijn identiteit is bij de politie bekend. Het uitschelden van een hulpverlener is nooit goed te praten."

Ook de NVDA is duidelijk over het voorval: 'Als NVDA hebben wij al vaak aangegeven dat je met je handen van zorgverleners afblijf', besluit de organisatie op de website.


Het andere gezicht van dementie

Venray | Hulp bij Dementie houdt rondom het tienjarig bestaan op donderdag 15 november in Evenementenhal Venray het symposium Het andere gezicht van dementie. Het symposium is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die werken met mensen met dementie. Het andere gezicht van dementie benadrukt de mogelijkheden/talenten die mensen met dementie nog hebben.

Dagvoorzitter Frans Pollux geeft op het symposium het woord aan sprekers Oliver Constant van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Irma Wijsman, maakster van de documentaire Acteur verliest zijn woorden. In drie rondes kunnen de deelnemers telkens kiezen uit negen workshops rondom de thema's MET mensen met dementie, VOOR mensen met dementie en OVER mensen met dementie. Het symposium wordt afgesloten met het uitreiken van de René Smeets Prijs. Meer informatie over het programma, aanmelden en de workshops is te vinden op de website van Hulp bij Dementie. Parallel aan het symposium vindt er nog een Invitational Conference plaats voor genodigden.

Zij gaan met elkaar praten over de relevante vraagstukken rondom samenwerking, afstemming en het hebben van de juiste kennis rondom mensen met dementie. Deze conference wordt gehouden door Dementiezorg Voor Elkaar, onderdeel van kenniscentrum Vilans.


Ook 'ander' geld voor Kapstok

VENRAY | Buurgemeenten moeten net als de gemeente Venray geld vrijmaken voor Logeerhuis Venray. Burgemeester en wethouders moeten daarop aan gaan dringen. Die opdracht kreeg het college mee van een eensgezinde gemeenteraad tijdens de algemene beschouwingen van dinsdag.

Door Henk Baltussen

Logeerhuis Kapstok ontlast mantelzorgers door hun naasten die ze verzorgen tijdelijk aan de Bergweg te laten logeren. Zodoende kan de mantelzorgers bijvoorbeeld eventjes tijd voor zichzelf vrijmaken en op adem komen. Logeerhuis Kapstok, dat met uitzondering van de manager volledig op vrijwilligers steunt, heeft momenteel plaats voor zes gasten en heeft uitbreidingsplannen. De gemeente Venray springt drie jaar bij met in totaal 100.000 euro. Ook de provincie Limburg doet een duit in het zakje.
Kapstok biedt niet alleen onderdak aan Venrayse inwoners maar ook aan gasten uit andere gemeenten. De gemeenteraad wil dat andere gemeenten naar rato bij gaan dragen aan de exploitatie van het logeerhuis. Wethouder Anne Thielen gaat er haar best voor doen.


Hulp van bedrijven bij integratie arbeidsmigranten

VENRAY | Bedrijven waar arbeidsmigranten werkzaam zijn moeten bijdragen aan de integratie van de buitenlandse werknemers in Venray. "Dat zou bijvoorbeeld met geld kunnen voor het opzetten van een werkgroep", stelde CDA-raadslid Leo Philipsen tijdens de algemene beschouwingen van dinsdag.

Door Henk Baltussen

Die lokale werkgroep moet bestaan uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, gemeente, dorpsraden en Wonen Limburg en arbeidsmigranten. De gemeenteraad is het erover eens dat er steeds meer arbeidsmigranten langdurig in Venray verblijven en slechts een klein deel ervan volledig integreert. Taalcursussen kunnen het begin zijn van oplossingen. De acht fracties zijn het er ook over eens dat niet alleen de gemeente hiervoor moet opdraaien. Volgens Philipsen is er onder arbeidsmigranten behoefte om goed te integreren. "Dat blijkt uit gesprekken met arbeidsmigranten die graag willen participeren in de nieuwe werkgroep. Regionale activiteiten en faciliteiten zijn onvoldoende bekend bij ze."
Ook is het volgens Philipsen nodig dat een inventarisatie wordt gedaan naar initiatieven die er al zijn. "Dat is ook de reden om de dorpsraden erbij te betrekken. Het is belangrijk het een en ander te coördineren onder regie van de gemeente."
Voor Philipsen kan de rol van de gemeente beperkt blijven. "Ook om financieel bij te dragen." Daarin ziet het raadslid een voorname rol weggelegd voor de bedrijven die veel arbeidsmigranten aan werk helpen. Philipsen: "Een goede integratie is van belang voor de arbeidsmigrant. Het heeft een positief effect op de leefbaarheid in de dorpen en wijken."