Energietransitie wordt titanenklus

VENRAY | Voor 2030 moeten in Noord-Limburg 85 windturbines in Noord-Limburg staan, 1240 hectare (zo'n 2500 voetbalvelden) moet voorzien zijn van zonnepanelen en er zijn dan elf aardwarmtebronnen. Dit is noodzakelijk om aan het Klimaatakkoord van Nederland te kunnen voldoen. Venray en de buurgemeenten staan voor een titanenklus.

Door Henk Baltussen

Het een en ander staat beschreven in de Regionale Energievisie Noord-Limburg, waar burgemeester en wethouders van Venray onlangs mee akkoord zijn gegaan. In het Klimaatakkoord staan onder meer omschreven dat in Nederland (dus ook Venray) in 2050 geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Venray en de acht andere gemeenten die Noord-Limburg vormen (Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Venlo, Beesel, Horst aan de Maas en Peel en Maas) hebben zichzelf de opdracht gesteld om voor 2030 35 procent energie te besparen en 30 procent duurzame energie op te wekken. Daarbij is uitgegaan van de jaren 2012 en 2015. In die jaren bedroeg het duurzame energie-aandeel respectievelijk 3,17 procent en 5 procent. De verdeling van de duurzame energie-opwekking zal in Noord-Limburg globaal gezien 50 procent zon, 25 procent wind en 25 procent aardwarmte zijn.
Afgesproken is al dat in Noord-Limburg in 2023 46 windturbines staan (over een traject dat vergelijkbaar is met twee derde van de lengte van de A67 tussen Venlo naar Eindhoven). Ook liggen er dan al 680 hectare aan zonnepanelen (een oppervlakte vergelijkbaar met 65 procent van het nieuw te ontwikkelen werklandschap in Greenport Venlo). Ook moeten er dan zes aardwarmtebronnen zijn. Voor 2030 groeien de aantallen door naar een totaal van 84 windmolens, 1240 hectare aan zonnepanelen en 11 bronnen voor aardwarmte.

Het Venrayse college zet in op jaarlijks 2 procent energiebesparing en aan het einde van de coalitieperiode (2022) moet 16 procent van de energie duurzaam zijn. Om het wat concreter te maken: Met 1 megawatt kunnen duizend huishoudens uit de voeten. Een windturbine levert 3 megawatt, een aardwarmtebron zo'n 6,5 megawatt. De bedrijven zijn met 70 procent veruit de grootste energieverbruiker, rond 2,5 keer meer dan alle huishoudens.


Nieuwe pinlocatie

WANSSUM | De inwoners van Wanssum kunnen vanaf vrijdag 9 november pinnen bij de parkeerplaats bij de haven aan de Geijsterseweg. Een dag eerder gaat de huidige inbox bij de Rabobank aan de Pastoorstraat dicht.

Dat laatste is noodzakelijk omdat het bankpand afgelopen mei is verkocht en Rabobank Horst Venray op zoek moest naar een andere pinlocatie. Er is volgens de bank bewust gekozen naar een plaats in de buurt van het havengebied dat nu volop in ontwikkeling is en waar in de toekomst de bedrijvigheid alleen maar toeneemt. De keuze voor de havenlocatie is gemaakt in overleg met de gemeente, dorpsraad en Rabobank. Het kunnen pinnen ziet Wanssum als een bijdrage van de leefbaarheid.

De nieuwe pinbox is 24 uur per dag bereikbaar.