Lezing AVOS

Venray | Seniorenvereniging AVOS houdt op donderdag 15 november om 14.00 uur in De Kemphaan in Venray een lezing over Afrikaanse kunst door Paul Raedts uit Deurne.

In de jaren '70 woonden Paul Raedts en zijn echtgenote Ted Raedts-Thomassen enige tijd in Tanzania. Hij was daar werkzaam in een missiehospitaal. Gedurende hun verblijf raakten zij toenemend gefascineerd door de Afrikaanse cultuur en met name voor de beeldhouwkunst. In zijn lezing vertelt hij over het ontstaan van de kunst en cultuur in het continent, vanuit historisch perspectief, de verschillende vormen in relatie tot de verschillend culturen en godsdiensten. De kennis, daar verzameld door antropologen en kunsthistorici vanaf het midden van de negentiende eeuw heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de kunst in Europa vanaf het begin van de twintigste eeuw. Om de kunstuitingen te begrijpen is enig inzicht in hun opvattingen over godsdienst, over esthetiek en de culturele context van belang. Voorouderverering, geboorte en dood, vruchtbaarheid en andere levenservaringen komen hierbij aan de orde. Middels beeldmateriaal wordt de inhoud vorm gegeven. Naast de invloed op kunst en cultuur wordt verder ingegaan op het fenomeen van de Santeria, de vermenging van christelijke en Afrikaanse godsdienstcultuur welke vooral in Noord- en Zuid-Amerika in verschillende vormen voorkomt, maar ook toenemend in Nederland tegenwoordig is. Raedts is praktiserend psychiater, in zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met de relatie tussen transculturele uitingsvormen bij religie, spiritualiteit en ziekten. Vanuit die context verzamelt hij kunst uit Afrika en Oceaniƫ. Na de lezing hebben de aanwezigen inzicht in hoe belangrijk de wisselwerking in de cultuur is geweest tussen de westerse en de Afrikaanse cultuur. De lezing is toegankelijk voor leden van de AVOS en KBO.


Jeu Jenniskens overleden

Ysselsteyn | Jeu Jenniskens is afgelopen zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Sittard-Geleen. Jenniskens was van 1998 tot 2005 pastoor van de parochie St. Oda in Ysselsteyn.

Hij werd op 6 april 1968 tot priester gewijd. Daarna werd hij uitgezonden naar Malawi en Oeganda. In 1988 werd Jenniskens voorzitter van de Bond Zonder Naam en later ging hij dus aan de slag als pastor in Ysselsteyn. Jenniskens werd in 2005 verkozen tot lid van het generaal bestuur in Rome. Na zes jaar keerde hij terug naar Nederland.