Toch opmerkelijk besluit
voor bieb in moties-wirwar

VENRAY | Tijdens de debatten over de plannen die burgemeester en wethouders voor volgend jaar hebben en de wirwar aan moties die dat tot gevolg had, viel wat opmerkelijks te noteren. Tijdens de stemronden, waarin twintig moties voorbijkwamen, glipte er eentje tussendoor die wat meer impact heeft dan werd vermoed. "En waarschijnlijk heeft niemand dat goed in de gaten gehad," zei ProVenray-fractieleider Joep Gielens na afloop van de algemene beschouwingen, dinsdag in het gemeentehuis.

Door Henk Baltussen

Het komt erop neer dat wethouder Anne Thielen toch extra geld naar BiblioPlus over moet maken als dat noodzakelijk is. En dat was ze eerder niet van plan. "In de motie die nu is aangenomen, staat duidelijk omschreven dat de activiteiten van de bibliotheek op peil moeten blijven", legt Gielens uit. "Met de aanname van de motie is dat nu keihard afgesproken. Met de subsidie voor de bieb zitten we nu aan het plafond. Als dus mocht blijken dat er extra geld nodig is, moet dat maar uit een ander potje komen. Vreemd dat niemand dat goed in de gaten heeft gehad. Wij gaan de ontwikkelingen rond de bibliotheek in elk geval heel kritisch volgen."
De motie die door alle acht fracties werd aangenomen, luidt letterlijk. 'Het college moet in afwachting van de nieuwe visie een faillissement van de bibliotheek voorkomen. In afwachting van de nieuwe visie moet het college het activiteitenniveau van de bibliotheek op peil houden, onder voorwaarde dat de bibliotheek haar activiteiten in de tussenliggende periode niet uitbreidt en bij de totstandkoming van de nieuwe visie een actieve en constructieve houding aanneemt'.
Waarschijnlijk zijn veel fracties in verwarring geraakt omdat er veel aan de motie is gesleuteld. In eerste instantie kon er niet worden gestemd, omdat de nieuwe tekst nog niet precies op papier stond. De bibliotheek, die in Venray in zwaar weer zit, kan volgens Thielen het jaar 2019 nog wel uitzingen. "Maar ik sta hier niet om een instantie als de bieb koste wat kost overeind te houden." We stellen geen extra geld beschikbaar, antwoordde ze op een vraag van Gielens. "Investeren in overleven doen we niet", stelde Thielen.
BiblioPlus Venray heeft in de zomer een plan ingediend hoe de toekomst eruit kan gaan zien. Thielen zet daar een eigen plan tegenover. Een extern bureau gaat daarmee aan de slag.