Onderwijzer en schrijver

Ospel | H.H.J. Maas: onderwijzer en schrijver. Dit is de titel van het boek, dat is geschreven/samengesteld door Herman Frenken over de oud-inwoner van Oostrum. Frenken is geen onbekende in het peeldorp Ospel.

Na zijn pensionering heeft hij zich toegelegd op het schrijven van boeken. Geen romans, maar beschouwingen betreffende het leven en werk van personen, het dorp Ospel in de periode 1850-1950 en de plaatselijke harmonie Melodie der Peel. In 2011 verscheen van zijn hand het boek Toon Kortooms, de auteur en zijn werk. Het boek over de schrijvende onderwijzer Herman Maas (geboren in Oostrum in 1877 en gestorven in Eindhoven in 1958), die van 1903 tot 1911 onderwijzer was aan de lagere school in Ospel, bevat niet enkel de levensbeschrijving van Maas, maar ook enkele onbekende verhalen van hem. Wie het werk van Maas kent, weet dat deze schrijver zijn tijd ver vooruit was. Hij was iemand die tegen heilige huisjes aan durfde te trappen en wiens pen in die tijd scherper was dan welk zwaard dan ook. Maas nam geen blad voor de mond, hetgeen in het openbaar zeker niet altijd in dank werd afgenomen, maar wat het lezen van zijn verhalen meer dan vermakelijk maakt.

De prijs van het boek bedraagt 20 euro en kan enkel en alleen besteld worden bij voorinschrijving. Nadere inlichtingen zijn te krijgen bij Herman Frenken via hfrenken@plane.