Onderhoud aan asfalt A73

Venray | Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan het asfalt van de snelweg A73. Hierdoor is de A73 tussen oprit (3) Malden en knooppunt Rijkevoort in de richting van Venlo afgesloten voor al het verkeer van vrijdag 9 november 21.00 uur tot maandag 12 november 2018 06.00 uur.

Daarnaast is de snelweg A73 tussen knooppunt Rijkevoort en afrit (8) Venray-Noord in de richting van Venlo afgesloten van vrijdag 9 november 21.00 uur tot zaterdag 10 november 2018 12.00 uur.

Weggebruikers dienen door omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 20 minuten. Let op: de toegang naar de verzorgingsplaats Lokkant wordt eerder afgesloten zodat de verzorgingsplaats op tijd vrij is voor de start van de werkzaamheden.

Hierdoor is de A73 vanaf oprit (5) Haps tot en met de verzorgingsplaats Lokkant in de richting van Venlo reeds afgesloten voor al het verkeer vanaf donderdag 8 november 21.00 uur.

Meer informatie over de werkzaamheden staat op de website van Rijkswaterstaat: www.rijkswaterstaat.nl.


Maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest

Ysselsteyn | De Afrikaanse varkenspest rukt op in Europa. De opmars is zorgwekkend, want een medicijn tegen de ziekte bestaat nog niet. Ook Martin Houben van varkenshouderij Houbensteyn in Ysselsteyn maakt zich zorgen. "We moeten deze ziekte buiten de deur houden. Voor de ondernemers zou het een ramp zijn als bedrijven in Nederland besmet raken."

Houben heeft maatregelen getroffen bij zijn bedrijf. "We proberen derden buiten de deur te houden. Alleen de medewerkers hebben nog contact met de dieren. Ook de transportvoertuigen maken we goed schoon om besmetting te voorkomen."

Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkensachtigen, maar ook bijvoorbeeld via besmette materialen of besmet voer. "Gekookt of gebakken vlees kan de ziekte niet overbrengen, maar gedroogd vlees bijvoorbeeld wel. Daarom is het van belang om gedroogd vlees sowieso niet in de natuur te gooien en uit de buurt van varkens te houden."

De ziekte komt oorspronkelijk uit Afrika, maar sinds 2007 is de ziekte bezig aan een opmars in Europa. Via Rusland en Oekraïne verplaatst de ziekte zich naar Europa. Onder meer wilde zwijnen kunnen de ziekte overbrengen. Enkele wilde zwijnen in België zijn al besmet.

Enige tijd geleden zijn er al waarschuwingsborden in Ysselsteyn geplaatst om informatie te geven over de Afrikaanse varkenspest. Tot op heden zijn er geen besmettingen in Nederland bekend. "Dat willen we graag zo houden", besluit Martin Houben.