Dorpsraden verder met kerngroep

HEIDE | De dorpsraden van Venray sluiten aan bij de nieuwe Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0. Dat besloten ze tijdens het laatste dorpsradenoverleg (dro) in Heide. Dat wil tevens zeggen dat het dro het geplande overleg met VieCuri en de Venrayse wethouder Anne Thielen en Jan Loonen niet zal bijwonen.


Door Henk Baltussen


Dat overleg is een initiatief van Stichting Burgers van Venray, staat voor 6 december op de agenda en gaat over de toekomst van het ziekenhuis in Venray. Tijdens het dorpsradenoverleg werd duidelijk dat de dorpen zich graag willen inzetten om ziekenhuis- en andere zorg in Venray te behouden. Maar ze willen niet op verschillende speelvelden actief zijn. Onlangs zag Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 het levenslicht. Jac Derikx woonde als dro-bestuurslid onlangs een bijeenkomst van de kerngroep bij en kwam tot de conclusie dat de dorpsraden binnen de overlegstructuur beter bij de nieuwe belangengroepering aan kunnen sluiten.

Derikx: "Die groep heeft de plannen al helemaal rond, het bestuur ervan bestaat uit enkele zwaargewichten en er zijn al vele andere verenigingen en instanties op gezondheidsgebied bij aangesloten. Om met één mond over dit belangrijke onderwerp te kunnen spreken, is het voor de dorpen het beste hierbij aan te sluiten." De kerngroep wil nieuwbouw van een ziekenhuis in Venray met een spoedeisende hulp, een goede huisartsenpost en er moet een zorghotel komen om nazorg te bieden aan patiënten die uit het ziekenhuis komen te laten herstellen.


'We tellen mee, wel oppassen'

HEIDE | De dorpsraden worden serieuzer genomen en vormen belangrijke gesprekspartners bij verschillende overleggen op allerlei niveaus. Maar tegelijkertijd blijft het oppassen niet te veel werk op de hals te halen. Deze conclusies werden getrokken tijdens het laatste dorpsradenoverleg in Heide.


Met oppassen werd bedoeld dat de raden niet te veel hooi op hun vork moeten nemen. "We moeten waken dat we niet alles naar ons toe trekken", zei Bas Künen, dorpsraadvoorzitter in Oostrum. "We vertegenwoordigen 10.000 dorpelingen, zijn serieuze partners geworden en we worden staats vaker om advies gevraagd. Dat we een brief krijgen om mee te denken over de huisvesting van arbeidsmigranten is een voorbeeld."