Statushouders blijven in Venray voorrang houden

VENRAY | Steeds meer Nederlandse gemeenten denken erover na asielzoekers die mogen blijven niet langer voorrang te verlenen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Castricum, Medemblik, Stichtse Vecht en Westland hebben dat besluit zelfs al genomen. In Venray blijven statushouders voorrang krijgen.

Door Henk Baltussen

Waar een tekort is aan sociale huurwoningen, krijgen kwetsbare groepen voorrang. Gemeenten waren tot vorig jaar juli wettelijk verplicht statushouders versneld een woning aan te bieden. Door een wetswijziging hoeft dat niet meer. In Venray is het geen issue. 'Op dit moment is het onderwerp statushouders in een wat rustiger vaarwater gekomen', geven burgemeester en wethouders aan. 'Voor 2018 is met Wonen Limburg afgesproken dat statushouders een doelgroep zijn die met voorrang wordt gehuisvest. Gezien het lage percentage van 2 procent aantal huurwoningen dat van alle vrijkomende huurwoningen dit jaar toegewezen wordt aan statushouders is er op dit moment geen aanleiding om de voorrangsregeling te wijzigen'. In 2018 moeten 61 statushouders in Venray in een huurwoning worden geplaatst.

Dat de plaatselijke huizenmarkt aan de ander kant steeds meer onder druk zou komen staan door arbeidsmigranten die zich in Venray vestigen, een item dat ook binnen dorpsraden aan bod kwam, wordt door B en W niet herkend: 'Er is voor een groot deel sprake van arbeidsmigranten die hier komen voor een korte verblijfsduur. Wij krijgen geen signalen dat hierdoor de huizenmarkt (verder) onder druk komt te staan. Voor het in aanmerking komen voor een sociale huurwoning zijn ook arbeidsmigranten aangewezen op het inschrijfsysteem van de corporaties, Thuis in Limburg, en zullen ook zij actief moeten reageren om een sociale huurwoning te mogen betrekken. Het huisvesten van statushouders is een andere uitdaging dan die van arbeidsmigranten'.


De blik gaat voor twee ton van 2025 naar 2030

VENRAY | Burgemeester en wethouders trekken 200.000 euro om helder te krijgen wat de toekomstdromen van Venray voor 2030 zijn. Vijf jaar terug werd gekeken hoe Venray er in 2025 voor zou moeten staan. Venray stad in de Peel 2025 heette die visie toen. Dat wordt nu losgelaten.

Door Henk Baltussen

Een brede groep van inwoners, bedrijven en maatschappelijke instanties gaat er zich over buigen. Dat gebeurt in vier fases. Er wordt eerst een projectteam samengesteld dat samen met de klankbordgoep plannen maakt. Een uitgekiend communicatieplan moet de inwoners enthousiast maken om mee te gaan denken. Vervolgens wordt nagegaan welke trends op Venray gaan afkomen en wat dit op allerlei vlakken gaat betekenen voor de samenleving.

Daarna moeten er vier scenario's worden opgesteld die op vier verschillende toekomstdromen voor Venray in 2030 beschrijven. Welk scenario het gaat worden wordt in de volgende fase duidelijk. Inwoners, bedrijven, instellingen en instanties geven daarin hun voorkeur aan. Wat daaruit komt wordt verder uitgewerkt, waarna de gemeenteraad zich daarover mag uitspreken. Hoe de opvolger van Venray stad in de Peel 2025 gaat heten, wordt in de lente van 2019 duidelijk.

Het Amsterdamse bureau Futureconsult begeleidt de hele operatie. Dat kost geld en ook communicatiemiddelen en faciliteiten (zaalhuur, catering) zijn niet gratis. Vandaar die twee ton die wordt uitgetrokken. Daar is ook de feestelijke presentatie van de nieuwste toekomstvisie van Venray inbegrepen.


Kerstmarkt, geen wintermarkt

Venray | Verschillende kerstmarkten in België hebben hun naam veranderd in wintermarkt. Er is ophef over ontstaan, omdat het werd uitgelegd als manier om mensen met een niet-christelijk geloof tegemoet te komen. Leeft dat thema ook bij de stichting Winterpret Venray, die van vrijdag 21 tot en met zondag 23 december voor het eerst een kerstmarkt bij de ijsbaan in Venray
organiseert?

"Totaal niet", zegt secretaris Bernie van Lierop van de stichting stellig. "Het is simpelweg geen topic. Kerst heeft in Nederland steeds minder met religie te maken. Het is meer een benaming voor een feest en een periode in het jaar waarin samenzijn en liefde de belangrijkste thema's zijn. Een inclusieve happening, die we met z'n allen vieren. Niet alleen met mensen die een christelijke achtergrond hebben. Iedereen telt mee, ondanks afkomst, nationaliteit, kortom we staan open voor diversiteit. Als iemand bij ons aanklopt met de vraag of hij tijdens de kerstmarkt een chalet kan huren om – ik noem maar wat –
Turks fruit te verkopen, vinden wij dat hartstikke leuk. We moeten met z'n allen respect hebben voor elkaars achtergrond, religie, cultuur en feestdagen. Daarom vind ik het een zinloze stelling dat kerstmarkten een andere benaming zouden moeten krijgen. Dat leeft hier in Venray in ieder geval niet."