Ook Pastoor Verheggen (rechts) reisde mee naar Lourdes.
Ook Pastoor Verheggen (rechts) reisde mee naar Lourdes. Foto: eigen foto

Reis naar Lourdes

Venray | Anton Thurayappah trok onlangs met zijn gezin naar Lourdes. Op voorspraak van deken Smeets namen zij deel aan de gezinsbedevaart die werd georganiseerd door het Huis voor de Pelgrim. Thurayappah en zijn familie hebben de reis als erg prettig ervaren. Het tekent bovendien de goede band die het gezin met de aftredend deken van Venray
heeft.

Door Dennis Stiphout

Het was niet de eerste keer dat Thurayappah het bedevaartsoord bezocht. Als brancadier trok hij al meerdere jaren naar Lourdes om mensen daar te helpen. "De laatste twee jaar ben ik niet geweest", aldus Thurayappah. "Deken Smeets vertelde ons dat er dit jaar een speciale bedevaart was voor gezinnen uit heel Limburg. De laatste keer dat die werd georganiseerd, was tien jaar geleden." Zo vertrok het gezin in oktober voor zeven dagen naar Zuid-Frankrijk. Daar ondernamen ze verschillende activiteiten en werd er iedere dag een mis gehouden. "Ik heb het heel erg fijn gevonden. We gingen daar met drie bussen en ongeveer honderd mensen naartoe. In de groep heerste een gevoel van saamhorigheid. Iedereen leerde elkaar kennen en hielp elkaar. Het was echt een soort broederschap. We hebben naast het iedere dag bijwonen van de mis bijvoorbeeld gewandeld in de Pyreneeën en steden bezocht, maar er was ook ruimte voor vrije tijd. Ik heb daar veel rust ervaren, je komt een stuk vrijer terug. Ook voor onze kinderen was het echt inspirerend. Normaal slapen ze uit, maar nu niet. Ze vroegen wanneer we weer gingen. Ze hebben ervaren dat er ook andere dingen in het leven zijn dan alleen lol en plezier maken, dat er ook mensen ziek zijn en hoe anderen zich voor deze mensen inzetten."

"In de groep heerste een gevoel van saamhorigheid"


Over twee jaar wordt de reis voor de derde keer georganiseerd, zo heeft het Huis voor de Pelgrim beloofd. Als het aan Thurayappah ligt, gaan er dan nog meer mensen mee. "We willen verschillende acties starten om mensen die het financieel moeilijk hebben te helpen om de volgende keer mee te kunnen. Via die acties willen we geld inzamelen."

De goede band met deken Smeets zorgde er onder andere voor dat de familie van Thurayappah meeging. Het begon allemaal toen het zoontje van Thurayappah zeven jaar geleden overleed. "De deken heeft ons toen veel begeleid. We hebben veel meegemaakt, het is fijn dat mensen problemen in Lourdes los kunnen laten." Als brancadier zag Thurayappah jaarlijks dat hij niet de enige was die problemen had. "Zoveel mensen met problemen komen daar. Ik heb daar dingen kunnen leren en accepteren." Als vanzelfsprekend was Thurayappah niet blij dat deken Smeets als bisschop naar Roermond vertrekt. "We hebben een hele persoonlijke band met deken Smeets. Ik heb nog nooit zo'n menselijke priester gezien, dat ga ik echt missen. Zo'n rol is toch belangrijk in de kerk. Als de deken niet inspireert, denken mensen: wat moet ik in de kerk? Ik proef dat meer mensen uit Venray het jammer vinden dat de deken weggaat."