Anke Rongen kijkt al vooruit naar de eerste editie van Maestro.
Anke Rongen kijkt al vooruit naar de eerste editie van Maestro. Foto: Henk Lammen

Anke zingt Mamma Mia

Ysselsteyn | De eerste editie van het Maestroconcert in Ysselsteyn werpt zijn schaduwen vooruit. Muziekvereniging De Peelklank presenteert op zaterdag 17 november een strijd tussen zes dorpsgenoten. Anke Rongen (26) is een van de zes. "Ik ga niet winnen, maar ben ook niet de slechtste", zegt ze met een gulle lach.

Door Henk Lammen

Maestro is een van oorsprong Brits amusementsprogramma van de BBC. Het programma wordt ook in Nederland op televisie uitgezonden. De nationale versie wordt gepresenteerd door Frits Sissing. Daarin binden bekende Nederlanders met het dirigeerstokje de strijd met elkaar aan. Het succes op televisie was voor De Peelklank reden om in Ysselsteyn op zoek te gaan naar muzikale talenten. Ze kwamen ook uit bij Anke Rongen. "Ja, waarom bij mij?", herhaalt ze de vraag. "Hans Michels belde mij en zei dat hij namens de muziekvereniging een vraag had." Bij Rongen gingen nog geen belletjes rinkelen. "Ik had echt geen idee wat Hans kwam doen. Heb me ook maar laten verrassen." Een verrassing werd het ook, de vraag of ze wilde deelnemen aan de allereerste Maestro in Ysselsteyn. Echt lang hoefde ze niet na te denken. "Ik zet me wel voor schut op het podium", was haar allereerste gedachte. "Ik wilde het eigenlijk niet doen, had weinig tijd. Maar van de andere kant, het is ook leuk om zo'n nieuw initiatief in jouw eigen dorp te ondersteunen. We hebben in Ysselsteyn een enorm hechte gemeenschap waar iedereen voor elkaar staat. Dan kun je eigenlijk geen nee zeggen."

Het is Anke ten voeten uit. Een bekende Ysselsteynse, dochter van een plaatselijk horeca-echtpaar, en bijzonder actief in het verenigingsleven. Ze ging de nieuwe uitdaging dan ook met verve aan. Samen met Thijs Vogels, Irène Potten, Maikel van der Leij, Mark Leeyen en Diny Janssen gaat ze uitmaken wie de eerste maestro in Ysselsteyn wordt. "Er is bewust gekozen voor drie vrouwen en drie mannen. In alle leeftijdscategorieën, jong en ouder. Een dwarsdoorsnede van het dorp. Dat is een prima mix en geeft het evenement extra cachet."

Zes maestro's gaan het fanfare- en opleidingsconcert van De Peelklank dirigeren. Sinds begin september wordt er druk gerepeteerd. "En ik oefen thuis hè, voor de spiegel", zegt ze lachend over haar eerste ervaringen als dirigent. Voor de foto rukt ze dan ook een levensgrote spiegel aan. "We hebben enorm veel lol tijdens de repetities. De eerste keer hebben we geoefend met van die lichtstaven, in verschillende kleuren. Het is echt samen plezier hebben, maar ook weer serieus. We willen wel goed voor de dag komen. Geert (Nellen, dirigent, red.) heeft korte filmpjes van ons gemaakt. Dat zijn dan wel momentopnamen, maar je kunt wel zien hoe je het doet. Het gaat uiteindelijk ook niet om het winnen. We willen de bezoekers een mooie, muzikale avond bezorgen. Met veel plezier, dat is minstens zo belangrijk als wie er gaat winnen. Daarnaast is het een stukje promotie voor de muziekvereniging." Alle zes kandidaten presenteren zich op social media met een kort promotiefilmpje. Anke dirigeert als horecadochter met een bierspatel in de hand. Achter de bar van de horecagelegenheid van haar ouders.

Samen met de vijf andere deelnemers dirigeert ze een verplicht nummer, het titellied van Pirates of the Caribbean. Haar keuzenummer is Mamma Mia van ABBA. "Doe ik voor mam. Die kan daar echt van genieten." Ze kon kiezen uit een lijst van muziektitels. Ze koos om nog een andere reden voor een ABBA-medley. "Het is niet zo'n moeilijk liedje", bekent ze met een betekenisvolle glimlach. "Het nummer is veel in twee maten. Ik hoef dus niet zoveel handelingen te doen op het podium. Van de andere kant, het duurt wel zeven minuten. Dus mijn collega's en vriendinnen die komen kijken, kunnen me naar hartenlust uitlachen." Ook daar ligt ze niet wakker van. "Ik vind het enorm leuk om mee te doen. Dat is het belangrijkste."

Maestro vindt plaats op zaterdag 17 november in gemeenschapshuis De Smelehof en begint om 19.30 uur. De entree is gratis.