Klokkenroof in WO II
Klokkenroof in WO II Oude foto

Klokkenroof

Venray | Halverwege de Tweede Wereldoorlog raakten de metalen op in de Duitse oorlogsindustrie en de nazi's besloten de voor de oorlogsvoering broodnodige metalen te stelen.

Dat daarvoor volgens een besluit uit september 1942 alle kerkklokken moesten worden aangemeld bij de 'Rüstungsinspektion', was uiteraard enorm tegen het zere been van de Nederlandse gelovigen.

De woede was groot en aartsbisschop Jan de Jong liet aan de pastoors weten niet mee te werken aan het onttakelen van de kerktorens, tenzij 'U onder dwang moet zwichten voor de overmacht'. En deze overmacht was zo groot dat men wel moest zwichten.
Het Limburgse bouwbedrijf van P.J. Meulenberg meldde zich voor de inbeslagname van de kerkklokken. De directeur zou er de naam 'Klokken-Peter' aan overhouden. Het was een arbeidsintensief karwei om de klokken uit de kerktorens te halen en Meulenberg verdiende er een vermogen mee. Zo verdwenen in Nederland duizenden klokken uit kerktorens. De prachtigste middeleeuwse klokken werden meegenomen en omgesmolten, ook al waren de klokken ingedeeld in de typen A t/m D. D stond voor heel waardevol en mocht niet omgesmolten worden, maar op veel plaatsen gebeurde dat toch. Ook de St.-Petrus' Bandenkerk in Venray moest eraan geloven. Op 13 november 1942 arriveerde een groep handlangers van de bezetter om de klokken uit de toren te halen. De verzoeken van de toenmalige burgemeester Janssen aan Den Haag om behalve de St.-Jansklok ook de St.-Petrusklok te sparen, mochten niet baten. Van de vijf klokken werden er vier meegenomen.

Na de bevrijding kreeg Venray een van de vier gestolen klokken terug. Vanaf 1948 tot 1963 – het jaar dat de verwoeste kerktoren herbouwd was – hebben de overgebleven klokken van de St.-Petrus' Bandenkerk van Venray in een noodtorentje gehangen. Dat was geplaatst op het kerkhof bij de kerk. Vooral bij begrafenissen was het indrukwekkend om te horen en te zien, wanneer de klokken geluid werden. De klokkenroof was een trieste gebeurtenis in de Venrayse geschiedenis.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray