SV United-speler Michal Kolodziejski lijkt net te laat te komen om de bal te veroveren. Foto: Jolijn van Goch

Kolodziejski beslist derby

Leunen | Leunen-SV United 1-2 (0-0). Doelpuntenmaker Leunen: Erik Beelen. Doelpuntenmakers SV United: Bram Lookman, Michal Kolodziejski.

Leunen: Jacobs, Vullings, Lenssen, Gielens, Riensema, Van Ool, Jacobs, Vullings (60. Nelissen), Van Ool, Weijs, Claessens (70. Van der Cruijssen), Van de Winkel (46. Beelen).

SV United: Rademacher, Peters, Van Berlo, Hendrix, Van Bergen, Snijders, Peelen (62. Koolhof), Kolodziejski, Lookman, Phillips, Van de Ven (73. Philipsen).

Door Dennis Stiphout

Het is iedere zondagmiddag weer een opgave voor de speaker op de sportparken in onze regio: het uitspreken van de naam van de nummer tien van SV United. Op het wedstrijdformulier prijkt iedere week steevast de naam van Michal Kolodziejski. De Pool woont sinds vier jaar in Nederland en houdt zich op zondagmiddag doorgaans voornamelijk met één ding bezig: het maken van doelpunten. Gezien zijn verleden is het geen wonder dat Kolodziejski met acht doelpunten momenteel een van de scherpschutters van de regio is. De aanvallende middenvelder legt het zelf uit: "Ik speelde in de jeugd voor profclub Wisla Plock. Ik kwam daar ook anderhalf jaar uit voor de senioren, al was dat vooral in het tweede elftal. Toen kreeg ik een knieblessure en was het niet meer mogelijk om iedere dag te trainen. Dat was te heftig voor de knie." Inmiddels speelt hij op het laagste amateurniveau bij SV United. Kolodziejski vindt het net probleemloos, al is zijn spel wisselend. "Ik presteerde minder goed dan ik verwacht van mezelf", aldus de clubtopscorer na afloop van het duel met Leunen. "Maar de drie punten zijn het belangrijkste. We hebben onszelf ontwikkeld in vergelijking met vorig seizoen. Ik scoor veel, maar dat zijn ook doelpunten waarbij ik er op het juiste moment stond. Het team is beter geworden, daarvan heb ik weer profijt met mijn goals." Ook trainer Fenne Smits herkent zijn talent: "Je ziet dat zo'n jongen extra kwaliteiten heeft. Hij werkt zo'n zestig uur per week, dat zie je wel terug op het veld. Af en toe laten we voor hem ook wel eens een training schieten, omdat hij 's avonds gewoon kapot is."

SV United had het duel met Leunen al in de eerste helft moeten beslissen. De gasten kregen een aantal grote, vooral goed uitgespeelde, kansen. Bram van de Ven stiftte de bal tweemaal over de goed uitkomende doelman van Leunen, maar de bal ging beide keren naast. Indy Phillips kreeg even later ook twee kansen, maar hij zag zijn bal eenmaal door Wouter Lenssen van de lijn worden gehaald en schoot even later een bal ineens net over het doel. De kansen voor de bezoekers ontstonden vooral over de rechterkant na slordig balverlies van Leunen. Na rust was het vrij snel wel raak. Bram Lookman, door trainer Smits bestempeld als 'een talent die over een aantal jaren best op een ander niveau zou kunnen voetballen', zorgde met een doeltreffend schot voor een schitterende goal. Na een uur spelen kwam Leunen eigenlijk uit het niets langszij. Invaller Erik Beelen tekende voor de gelijkmaker. Op dat moment leek het eigenlijk voor het eerst in het duel alsof Leunen doordrukte en aan een voorsprong kon denken, maar de thuisploeg liet het na om te scoren. Tien minuten voor tijd schoot Kolodziejski naast, enkele minuten later trof hij wél doel. Kolodziejski trok met links naar binnen en schoot in de linkerhoek raak: 1-2. Grote kansen bleven daarna uit, waardoor United met de drie punten aan de haal ging. Door de zege staat SV United nu op de vierde plaats en haakt de ploeg aan bij de bovenste plekken. Leunen, waar trainer Vincent van Sambeek na afloop sprak van een terechte nederlaag, staat met negen punten uit de eerste zes duels in de middenmoot. Komend weekend hebben beide ploegen rust. Kolodziejski zal zich verheugen op de aankomende twee duels van zijn elftal. Laagvliegers RKMSV en Kronenberg komen namelijk op bezoek in Wanssum; voor de Poolse middenvelder twee ideale tegenstanders om flink wat doelpunten tegen te maken.