Poster

Dat de oude plattegrondposter van Venray en zijn tien kerkdorpen sinds kort bij ons in de keuken hangt, is te danken aan mijn vriendin. Zij knapte hem op en lijstte hem in nadat ma hem op zolder vond. Er valt een hoop te ontdekken. Ik vermoed dat een ondernemersvereniging hem liet maken, want naast scholen (dat prachtige IMBO-gebouw tegenover de Paterskerk!), kerken en molens zijn er zo'n vijftig bedrijven getekend.

Ik (1970-1971 Hoge Beek, 1972-1977 Touwslagerstraat, 1978-1988 Merselo, 1988-2006 buiten Venray, sinds 2006 Oranjebuurt) herinner me sommige bedrijven nog, zoals mini resto De Poest in Ysselsteyn en het oude pand van Van Haren (en Inalfa natuurlijk!). En wat ligt de dierenspeciaalzaak naast Michels Molen Merselo er schitterend bij – wat is hij nu jammerlijk vervallen. Andere bedrijven moet ik googelen, zoals Architekt Lerou en Lerou en Bloemsierkunst Semperflorens op de Stationsweg, Versmarkt J.V. Eeuwijk in de Passage, galvanisch bedrijf Remga, Garage A.M.V. ('officieel Austin Rover dealer'), Demax Technics en Hermo Plastic ('produktie van vacuümgevormde dieptrekartikelen').

Uit welk jaar stamt deze poster, gemaakt door Art & Design in België? Eén hint staat in een kadertekst: 'Venray is de grootste gemeente van Limburg. Een twintigtal jaren geleden was dat anders. Toen was Venray een landbouwdorp.' Een andere hint is de ronde typografie van de rood-zwarte letters 'Venray'. Ik houd het op 1980. Wie helpt?