Jubilarissen SV Ysselsteyn
Jubilarissen SV Ysselsteyn Foto:

Pieten gevraagd en geen Stints in stoet van Sint

VENRAY | Het Sint Nicolaasgilde Venray is naarstig op zoek naar pieten die Sinterklaas op zondag 18 november willen begeleiden als de goedheiligman zijn opwachting maakt in Venray. En de kleur van de pieten? Die is al jaren bruin en dat blijft ook zo, meldt de organisatie. Stints die in het verleden deel uitmaakten van de Venrayse sintstoet blijven dit jaar langs de kant.

Door Henk Baltussen


De organisatie van de intocht van Sinterklaas in Venray is elk jaar weer een huzarenstukje, waar telkens zo'n 500 vrijwilligers bij zijn betrokken. Sint en zijn pieten zijn daarbij natuurlijk de onbetwiste hoofdrolspelers.

Maar het pietengilde is in Venray nog niet op sterkte. De organisatie streeft jaarlijks naar 130 tot 140 pieten. "Daar zitten we nog niet aan", zegt Susan Janssen van het Sint Nicolaasgilde. "We zoeken daarom nog naar pieten. Iedereen die zestien jaar is of ouder, mag zich melden. Vrouw of man, het maakt niet uit. Er lopen ook elk jaar opa- en oma-pieten rond. We willen met de pieten velerlei typetjes uitbeelden."

Wie piet wil worden, krijgt een gedegen opleiding om bij sinterklaas aan te mogen sluiten. Janssen: "Hoe ga je met kinderen om, hoe spreek je ze aan zonder ze schrik aan te jagen? Daarbij kunnen pieten ook worden ingezet op koopzondag van 25 november en op de zaterdag voor de intocht en andere zaterdagen. Wij maken voor die gelegenheden een selectie."

Pieten in Venray blijven vooralsnog bruin


Over de kleur van de pieten (de organisatie spreek van pieten en niet van zwarte pieten) bestaat in Venray weinig discussie: Janssen: "Wij hebben hier evoluerende pieten. Ze gaan mee met de moderne tijd. De pruiken worden bijvoorbeeld kleurrijker. Maar ze blijven in Venray vooralsnog bruin."

De stoet start zondag 18 november bij jeugdhonk The B bij sportpark De Wieën. Vanwege het dramatische ongeval met een Stint in Oss (op 20 september kwamen vier kinderen in een elektrisch bolderkar om het leven bij een ongeval op een spoorwegovergang) zijn dit jaar geen Stints in de stoet van sinterklaas te zien. Om 13.30 uur begint het sintfeest op de Grote Markt in Venray, waar Sinterklaas en zijn gezelschap rond 14.30 uur arriveren.

Het thema van dit jaar is dansen. Wie graag eens een pietenpak aantrekt en opgeleid wil worden tot hulpje van Sint, kan een bericht mailen naar SinterklaasVenray@gmail.com.


Jaarvergadering SV Ysselsteyn

Ysselsteyn | Tijdens de jaarvergadering van voetbal- en korfbalvereniging SV Ysselsteyn werd afscheid genomen van algemeen voorzitter Gerard Spreeuwenberg. Als presentje werd hem staande de vergadering een bos bloemen aangeboden (zie bovenste foto).

'Gedurende zes jaren heeft hij zich ingezet om de organisatorische zaken van de vereniging in goede banen te leiden. Sportiviteit en samenwerking stonden hierin voor hem centraal. De vereniging bedankte hem voor zijn inzet', meldt de club.

Noud Wellen zal de taak als voorzitter van het algemeen bestuur van hem overnemen.
Binnen de afdeling korfbal (de Peelkorf) zal Carine Houben de taak als voorzitter gaan vervullen. Tevens werden enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Dat zijn (van links naar rechts op de onderste foto) Inge Pouwels-Claessens (25 jaar lid de Peelkorf, Piet Claessens (40 jaar lid Ysselsteyn) en Eric Lemmens (40 jaar lid Ysselsteyn)

voorzitterswissel