Venray maakt zich op voor een nieuwe editie van Popronde. Foto Popronde 2017.
Venray maakt zich op voor een nieuwe editie van Popronde. Foto Popronde 2017. Sharon/Maureen Fotografie.

Popronde in Venray

Venray | Popronde heeft zich sinds de start in 1993, met name in de afgelopen jaren, stormachtig ontwikkeld tot een landelijk bindend platform waarbinnen partijen met een gemeenschappelijke doelstelling samenwerken. De cijfers liegen er anno 2018 niet om: in elf weken geven 139 acts zo'n 1500 optredens in 41 verschillende steden door heel Nederland. Daarmee mag Popronde zich met recht 'het grootste reizende festival van Nederland' noemen. Sinds 2016 maakt Venray deel uit van deze 41 steden.

Een selectiecommissie, inmiddels bestaande uit bijna 150 sleutelfiguren uit de Nederlandse muzieksector, waaronder boekers, managers, muziekjournalisten, programmeurs en labelbazen, kwamen dit jaar in een vroeg stadium in aanraking met alle bands die zich in de periode tussen december en maart ingeschreven hadden om dit jaar deel te mogen nemen. Acts met wie zij later misschien zouden gaan samenwerken, of die ze zullen terugzien in de clubpodia en op festivals. Gezamenlijk hebben zij bepaald welke acts dit jaar mogen deelnemen aan Popronde. Ook de samenwerking met mediapartners als 3FM, OOR, 3VOOR12, Never Mind The Hype, Pinguin Radio, The Daily Indie, Festivalinfo en de lokale en regionale media in de deelnemende steden draagt bij aan het platform dat Popronde heet. Bands die zijn doorgebroken en bekend zijn bij een groter publiek zoals Racoon, Chef'Special, Blaudzun, Kensington, Dotan, My Baby, Rondé, De Staat en HAEVN, toerden voordat ze nationaal doorbraken mee met Popronde.

Vorig jaar was Popronde een succes

Op zondag 4 november vindt Popronde voor het derde achtereenvolgende jaar plaats in en rond het centrum van Venray. Van de selectie dit jaar zijn 33 acts 's middags en 's avonds te zien op meer dan tien verschillende locaties. Vijf van deze acts geven daarnaast gedurende de middag ook een radiosessie in de studio van Omroep Venray, die tevens (beperkt) toegankelijk zal zijn voor publiek. Stadscoördinator Marc Gommans licht de werkwijze en het belang van Popronde toe: "In elke deelnemende stad betekent Popronde levendigheid. Het festival is voor zowel de deelnemende podia - in Venray voornamelijk bestaande uit cafés - als voor het publiek een evenement waarnaar wordt uitgekeken, waarbinnen men samenwerkt, en dat op de dag zelf onmiskenbaar aanwezig is in de stad. Maar eigenlijk is het méér dan een festival. Het is een platform waarin niet alleen bands de kans krijgen zich te ontwikkelen, maar waar ook coördinatoren en vrijwilligers in veel gevallen hun eerste schreden maken in een verdere carrière in de muzieksector.

Mijn taak als lokale coördinator is een sterk, kwalitatief aanbod uit de selectie van dit jaar voor te leggen aan de deelnemende locaties, en uiteindelijk bepalen zij zelf welke bands er in hun zaak zullen spelen. De afgelopen twee edities waren onder meer Jeangu Macrooy, EUT, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, The Grand East, Nana Adjoa, Pitou, Storksky en Fata Boom te zien in Venray. Die heb ik sindsdien veelvuldig op vele grote nationale festivals teruggezien. Nana Adjoa en Pitou speelden zelfs op festivals in Engeland. Dit jaar zitten zeker weer bands van dat kaliber in de selectie. Dus de kans is groot dat een aantal van de acts die we op 4 november in Venray zullen zien ook de komende jaren op festivals als Lowlands, Pinkpop en Best Kept Secret zullen staan." Bands tippen voor deze editie doet Gommans bewust niet. "Popronde is een ontdekkingstocht, dus laat je vooral verrassen. Op elke locatie staan sterke acts, variërend van pop, rock en reggae, tot soul, hip hop en dance. Dus eigenlijk kan je niet echt een verkeerde keuze maken. En wanneer er dan toch iets niet helemaal jouw smaak is, dan speelt er bij de buren wel een andere band die beter bij je past."
Popronde Venray zal 4 november om 14.15 uur van start gaan en is gratis toegankelijk voor publiek. Programmaflyers en infomagazines zijn te verkrijgen bij de deelnemende locaties.