Raayland College op de goede weg

Venray | Het Raayland College is op de goede weg als het gaat om verbetering van het aantal toetsmomenten dat de leerlingen krijgt aangeboden. "De leerlingen ervaren minder druk omdat ze minder toetsen hoeven te maken", zegt Cisca Zweers, locatiedirecteur van het Raayland College in Venray.

Zweers is blij dat haar school en de onderwijsinspectie daarmee op dezelfde golflengte zitten. Naar aanleiding van de problemen rondom de examinering bij VMBO Maastricht heeft de Inspectie van het Onderwijs een aantal scholen onderzocht die vallen onder Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Ook de afdelingen vmbo-basis, vmbo-kader en havo van het Raayland College in Venray zijn bezocht. Het onderzoek richtte zich op de Programma's van Toetsing en Afsluiting (PTA's) en een aantal andere belangrijke onderdelen van de onderwijskwaliteit.
Nadat de examen-problematiek in Maastricht bekend werd, heeft het Raayland College, dat ook onder de LVO-koepel valt, direct de eigen PTA's en examinering onder de loep genomen. Daaruit bleek volgens Zweers dat sommige eindtermen vaker in verschillende programma's voorkwamen. Eindtermen zijn de kennis- en vaardigheidgerelateerde vereisten waaraan leerlingen moeten voldoen. De leerlingen werden zodoende vaker getoetst dan noodzakelijk was. Zweers: "Voor de zomer kwamen we daar zelf al achter en hebben meteen aanpassingen doorgevoerd." De inspectie kwam tot dezelfde conclusie en ziet volgens Zweers 'het personeel met elan werken aan het ontwikkelen en realiseren van verbeteringen in het onderwijs'. De uitkomsten van het inspectierapport worden in de loop van november openbaar.