Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden de diploma's uitgereikt.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden de diploma's uitgereikt. Foto: Henk Lammen

"Inburgeren een feest"

Venray | Een klein feestje vorige week vrijdag in het kantoor van Werkvloer Inburgering in Venray. De eerste geslaagde cursisten van het inburgeringsexamens mochten uit handen van Alda Haegens hun diploma's in ontvangst nemen.

Door Henk Lammen

"Op deze wijze is inburgeren een feest", glunderde Haegens bij de uitreiking. Het was een bijeenkomst voor een aantal cursisten uit Venray en Hegelsom die hun inburgering gevolgd hebben bij Werkvloer Inburgering. Het heuglijke feit werd gevierd met een officieel moment waarbij de cursisten één voor één in het zonnetje gezet werden. Onder het genot van heerlijke hapjes gemaakt door een van de cursisten. Alle docenten van Werkvloer, directie van Werkvloer, een afvaardiging van de gemeente Venray en familieleden van de cursisten waren aanwezig om dit samen te vieren.

Alda Haegens van Werkvloer Inburgering onderstreepte en prees de prestatie van de cursisten. "Je komt in een land waar je de taal nog niet spreekt, waar je nog niet bekend bent met de Nederlandse cultuur. Dan heb je, zeker in het begin, nog heel erg veel ondersteuning en begeleiding nodig om zover te komen dat je na heel hard werken eindelijk je diploma haalt. Wij werken met zeer gekwalificeerde docenten die niet alleen oog hebben voor de taal, ook voor individuele situaties en daar waar nodig bieden zij persoonlijke ondersteuning."

Alle cursisten hebben het traject met ruime voldoendes succesvol afgesloten en zijn daarnaast ook geslaagd voor hun ONA-portfolio (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt). De jongste cursist van negentien jaar rondde in slechts zeven maanden tijd haar inburgering af. Haegens: "Zij heeft op één dag alle examens gemaakt en voor de eerste keer geslaagd is. Ook onze oudste kandidaat van 56 jaar heeft zijn examens zeer succesvol afgerond. Aan het einde van zijn inburgering heeft Werkvloer Inburgering er voor gezorgd dat deze cursist in samenwerking met de gemeente Venray zijn logistiek paspoort heeft gehaald en nu fulltime aan het werk is. Dat noemen wij inburgeren in de breedste zin van het woord."

Het inburgeringsfeestje vond plaats op de nieuwe locatie van Werkvloer BV op de Acaciastraat 17 in Venray. Hier wordt momenteel hard gewerkt om een 'binnentuin' te creëren waar mensen duale trajecten kunnen volgen. "Werkervaring opdoen in een veilige omgeving, de taal nog beter leren spreken in de vorm van taal die past bij het werk. De volgende stap is naar een werkervaringsplek waar mensen het geleerde bij Werkvloer in de praktijk om gaan zetten en tenslotte naar betaald werk. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met gemeentes en het bedrijfsleven", besluit Haegens. Buiten het feit dat in Venray en Hegelsom zeven kandidaten geslaagd zijn, zijn ook de regio Uden en Oss nog eens acht kandidaten geslaagd voor hun inburgering. "Ook hier zullen wij binnenkort aandacht aan besteden middels een feestje."

Mensen die meer informatie willen over de inburgeringstrajecten in combinatie met werken of werkervaring opdoen, kunnen geheel vrijblijvend contact opnemen: Werkvloer Inburgering info@dewerkvloer.com en telefoon (0478)513567.