Theo Kooter:
Theo Kooter: "De kinderen komen weer vaker naar huis." Foto: Rikus ten Brücke

Genieten van glasvezel

VREDEPEEL | Het is zo'n zes jaar geleden dat Theo Kooter in Heeze-Leende op visite ging. Daar hoorde hij rond de borreltafel dat in het dorp glasvezel werd aangelegd. Kooter, die zich op dat moment al enkele jaren sterk maakte om zijn dorp Vredepeel digitaal te ontsluiten, nam vervolgens contact op met de initiatiefnemer in Heeze-Leende. Het bleek achteraf de start van een traject, dat uitmondde in de corporatie GlaswebVenray. Op 8 oktober belandde Kooter zelf, na veel bloed, zweet en tranen, van een armzalig digi-karrespoor op de elektronische snelweg.

Door Henk Baltussen

Niet alleen de familie Kooter ondervindt sinds kort het gemak van snel internet, waar glasvezel borg voor staat. Ook zijn kippenstallen gaan hier garen bij spinnen. "De alarmering kan beter worden geregeld, voer kan op den duur automatisch worden besteld, de complete bedrijfsvoering wordt kortom eenvoudiger", stelt Kooter, die zitting heeft in het bestuur van GlaswebVenray.

Jarenlang was het aanmodderen in Vredepeel met internet. Het kleine dorp was niet aantrekkelijk voor grote internetbedrijven als KPN. Maar Kooter is niet de man die vervolgens in een hoekje zit te klagen en te sippen. Hij zocht naar oplossingen, trok als eerste bijna dertien jaar terug bij de gemeente Venray aan de bel met de vraag om mee te denken om Vredepeel op de digitale kaart te krijgen. "Ik klopte bij het vliegveld in Vredepeel aan. Die hebben een eigen glasvezelnetwerk, waar anderen in belang van de veiligheid geen gebruik van kunnen maken. Een bedrijf in de buurt had ook zelf glasvezel aangelegd. Dat glasvezel kwam vanuit De Rips. Als ik daar gebruik van wilde maken, kostte me dat vierduizend euro voor de aanleg en maandelijks 600 euro aan abonneekosten. Zo'n twaalf jaar geleden kwam een man met een internetbedrijf hier wonen. Hij kon Vredepeel wel helpen. Hij maakte een plan met een draadloos signaal. Dat signaal ving hij op en verspreidde het verder over Vredepeel. We betaalden daar vijftig euro per maand voor. Dat werkte aanvankelijk prima. Maar toen de blaadjes aan de bomen kwamen, werd het signaal zwakker. Ook werden steeds vaker films gedownload, wat het er allemaal niet beter op maakte."

Nadat de man van het draadloze internet uit het dorp vertrok, moesten dongels en ADSL-kabel s de signalen gaan doorgeven naar de pc's. Het bleek allemaal uitzichtloos knip- en plakwerk, dat alleen maar voor frustraties zorgde. Kooter stelde binnen het Venrayse dorpsradenoverleg voor om de initiatiefnemer van het glasvezelnet in Heeze-Leende een presentatie te laten verzorgen. Hij had toen zijn ogen niet alleen gericht op alleen Vredepeel, maar heel Venray. "Inclusief de buitengebieden", haast Kooter zich te zeggen. "Want dat is ook wat ik leerde in Heeze-Leende. Daar is alleen de dorpskern voorzien glasvezel. Het buitengebied zou later volgen. Dat gaat daar nu dan eindelijk na jaren gebeuren. Dat moeten we in Venray zien te voorkomen, dacht ik meteen."

Dat is uiteindelijk gelukt. Behalve de kern en de wijken van Venray, waar (nog) te weinig interesse is om rendabel glasvezel uit te kunnen rollen. Evenals corporatiedirecteur Bart Lemmen hoopt Kooter van harte dat op den duur ook de Venrayse kern verglaasd wordt.

"En weet je wat ook zo mooi is", glimlacht Kooter, "de kinderen komen weer vaker naar huis. Enkele dagen zonder fatsoenlijk internet is geen optie voor ze. Dat hoor ik van meer families. Dat is hier nu opgelost. Nog een tip: wie glasvezel krijgt, doet er goed aan om, als alles is aangesloten, nog eens goed na te gaan of alles in ingesteld. Verouderde apparatuur kan de internetsnelheid negatief beïnvloeden. Ik weet er alles van. Mijn modem kon de glasvezelsnelheid niet aan. Tja, dan heb je er nog niets aan."