Burgemeester Hans Gilissen neemt de eed af bij Bart Jilesen, Venrays jongste raadslid ooit.
Burgemeester Hans Gilissen neemt de eed af bij Bart Jilesen, Venrays jongste raadslid ooit. Foto: Rikus ten Brücke

Jilesen jongste raadslid

VENRAY | "Dat verklaar en beloof ik", zei Bart Jilesen (19) dinsdag tijdens de raadsvergadering ten overstaan van burgemeester Hans Gilissen. Hij had de Leunenaar zojuist de eed afgenomen. Daarmee is Jilesen het jongste raadslid ooit dat een plek kreeg in de gemeenteraad van Venray.

Hij draagt de D66-kleuren en zit de komende maanden samen met zijn geestverwanten fractieleider Daan Janssen en Theo Zegers op het raadspluche. Jilesen neemt tijdelijk de plaats in van Emina Joosten-Beslagic, die zwanger is en, zoals het er nu uitziet, voor vier maanden haar raadszetel aan Jilesen overdraagt.

Het optreden van de Leunenaar in de raad zal derhalve van korte duur zijn. Maar Jilesen zit vol ambitie en ziet voor zichzelf een toekomst in de politiek weggelegd. Hij ziet zichzelf als open, kritisch en staat nieuwsgierig in het leven. Als middelbare scholier (Raayland College) nam hij al deel aan het regionale en nationale Model European Parlement (MEP). Hij studeert Business Administration aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en is al ruim anderhalf jaar commissielid bij D66 in Venray. Overigens is Jilesen niet het jongste raadslid van Nederland. In vijf Nederlandse gemeenten werden dit jaar achttienjarigen in de raad gekozen. Het bekendste jongste raadslid ooit is Lilian Marijnissen. Zij werd als zeventienjarige met voorkeurstemmen in de Osse gemeenteraad gekozen. Toen ze achttien werd, mocht ze toetreden tot de raad.