'Geen industrie platteland'

VENRAY/YSSELSTEYN | De grootschalige uitbreidingsplannen van de Sikes Groep, een champignonproducent in Ysselsteyn, worden door de gemeenteraad van Venray omarmd. Maar niet aan de Rouwkuilenweg in Ysselsteyn, waar het bedrijf staat. 'Industriƫle ontwikkelingen horen niet in het buitengebied' was dinsdag tijdens de raadsvergadering de algemene teneur. De raad zei uiteindelijk wel ja tegen de uitbreiding, maar gaf het college in een motie tevens een opdracht mee.

Door Henk Baltussen

Voor 1 april volgend jaar dienen burgemeester en wethouders met een plan te komen hoe in de toekomst moet worden omgegaan met grootschalige ontwikkelingen, zoals in Ysselsteyn. Vervolgens wil de gemeenteraad in een onderlinge discussie zijn licht hierover laten schijnen. De Sikes Groep behoort met een productie van 250 ton witte en kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake (Japanse paddenstoel, red.) en een mix ervan, tot de grootste en modernste kwekerijen ter wereld. Om niet te stil staan en te blijven ontwikkelen, moet het bedrijf worden uitgebreid met een compostdrogerij, een eigen energiecentrale en een champignonverwerkingsinstallatie. Het betreft in dit geval dus een verbreding van de activiteiten. Er komt dus aan het einde van de productielijn een kant en klaar en een, waar nodig, verpakt product van de lijn. Een ontwikkeling die binnen de gehele agrarische sector waarneembaar is, geeft het college in het raadsvoorstel aan. De Sikes Groep heeft (bedrijfs)panden aan de Rouwkuilenweg en een eindje verder aan de Steegse Peelweg in Ysselsteyn. Er komt een houtstookinstallatie waarbij warmte en elektriciteit worden opgewekt. De warmte wordt gebruikt voor het drogen van de compost. Daarnaast zal er 700 ton compost uit de regio aangevoerd worden. Dat geeft veel extra geur- en verkeersoverlast voor de omgeving. Maar door de sloop van alle stallen van twee intensieve veehouderijbedrijven in de buurt, wil Sikes Groep die overlast compenseren. Het vrachtverkeer zal in die regio flink toenemen, wat de raad fikse zorgen baart. "We staan niet te juichen", zei Theo Zegers van coalitiepartij D66. Hij stelt voor de Rouwkuilenweg af te sluiten voor vrachtverkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer. Het CDA stelde eenrichtingsverkeer voor op de Pottevenweg.
Wethouder Martijn van der Putten (D66) zegde toe zich samen met verkeerswethouder Carla Brugman te gaan buigen over de nieuwe verkeerssituatie rond de Rouwkuilenweg.