Cornelissen naar finale Brabants buuttoernooi

Oostrum | De Oostrumse Helga Cornelissen heeft tijdens het Brabantse kletstoernooi De Goeie To(o)n in Helmond een wildcard veroverd voor één van de voorrondes van het KeieKletstoernooi, een hoog aangeschreven toernooi voor tonpraters in Brabant. Cornelissen eindigde als tweede bij het kletstoernooi De Goeie To(o)n, maar die eindklassering staat los van de wildcard.

"De Goeie To(o)n in Helmond is een toernooi voor beginnende buutredners en try-outs voor de gevorderden. Het toernooi bestaat uit twee voorrondes en een finale. Aan de voorrondes deden achttien buutredners mee, in de finale waren er plek voor zes deelnemers", aldus Cornelissen.

In die finale eindigde de Oostrumse als tweede, waardoor ze mee mag doen aan het grootste buuttoernooi van Brabant, het KeieKletstoernooi. "Voor dat toernooi mag je alleen gevraagd worden. De Brabantse top van het tonpraten staat daar. Ik vind het bijzonder dat ik daarheen mag, want ik ben niet Brabants."
In haar buut speelt Cornelissen de chauffeur Tanja Truckie, die op een varkenstransportwagen bij verschillende boeren komt. Met die buut maakt Cornelissen kans op de Zilveren Narrenkap, die is weggelegd voor de winnaar van het KeieKletstoernooi.
Cornelissen treedt aan in een van de drie voorrondes.

In totaal doen twaalf tonpraters mee aan de voorrondes, vier tonpraters maken uiteindelijk in de finale uit wie de Zilveren Narrenkap wint.


Volgende week afvalcamera's

VENRAY | Voor 8 november hangen op drie locaties waar afvalcontainers staan camera's. Die belofte deed wethouder Carla Brugman dinsdag tijdens de raadsvergadering.

Eerder had ze toegezegd dat de camera's, om onder meer illegale afvaldumping te registeren, er al in oktober zouden hangen. "We willen dat via de gemeentewet doen en de politie erbij betrekken", was de uitleg van Brugman. "Dat heeft nog even tijd nodig. Maar we zijn er ons terdege van bewust dat ze er moeten komen. Daarom worden ze volgende week al opgehangen." Het zijn zogenaamde slimme camera's die bewegingen registreren. Ze worden uitgelezen door boa's.