Reconstructie dorpskern Leunen

Leunen | Om het centrum van Leunen aan te pakken wordt 605.300 euro uitgetrokken. De reconstructie bestaat uit twee onderdelen. Het gaat om het Kerkplein en de Pastoor Strijkersstraat. Het plein langs de Kapelweg is onderdeel van het zelfsturingsproject MFC Leunen.

Dit deel van het project wordt uitgevoerd met behulp van middelen vanuit het zelfsturingsproject. Binnen dit deel dragen ook de inwoners van Leunen hun steentje bij. Het plein, inclusief het stuk waar voorheen gemeenschapshuis De Brink stond, krijgt een nieuwe inrichting waarmee ook aan de parkeerbehoefte van MFC De Baank wordt voldaan en de afspraken met MFC Leunen worden nagekomen.

Het project aan de Kapelweg en Pastoor Strijkersstraat komt voort uit wegbeheer. Op de Albionstraat wordt op diverse plaatsen de toplaag van het asfalt vernieuwd. In de Pastoor Strijkersstraat wordt het asfalt vervangen door klinkers. De openbare ruimte van het Kerkplein en de Pastoor Strijkersstraat worden afgekoppeld. Hier komt een infiltratiebuis die uitmondt in de watergang Leunse Beek. Na een uitgebreide fondsenwerving en het doen van financiƫle acties in het dorp is het de werkgroep niet gelukt de benodigde middelen zelf te verwerven. Er is een tekort van 15.000 euro. Er is gekeken naar het kleiner uitvoeren van het plein, maar dit zou de bestaande afspraken van de ontwikkelovereenkomst te niet doen. Daarnaast is er eind vorig jaar door de gemeenteraad besloten dat er louter gebakken stenen gebruikt worden bij reconstructie. Deze kosten meer in aanleg, maar gaan langer mee en zijn daardoor duurzamer en op lange termijn goedkoper. In het originele plan voor het plein is hier geen rekening mee gehouden. Dit veroorzaakt een extra kostenstijging van 25.000 euro. In totaal wordt een aanvullende bijdrage van 40.000 euro gevraagd. Deze aanvullende bijdrage wordt gedekt uit het gemeentelijk rioleringsplan (15.000 euro) en het wegbeheer (25.000 euro).

De gemeente heeft een aantal redenen om de reconstructie te steunen. De betrokkenheid van de gemeenschap voor en tijdens realisatie heeft een positief effect op de sociale cohesie en zelfredzaamheid van de dorpsgemeenschap, het onderhoud aan de wegverharding van Albionstraat en Pastoor Strijkersstraat gebeurt conform wegenbeleidsplan, met het afkoppelen van de openbare ruimte op het Kerkplein en de Pastoor Strijkersstraat wordt invulling gegeven aan het afkoppelprogramma binnen het GRP en het tekort van 15.000 euro is onvoorzien, maar wordt nu beschikbaar gesteld om het project uit te kunnen voeren.

Indien de aanvullende bijdrage niet wordt gedaan, komt het project in een impasse. Het is dan niet mogelijk de afspraken van de ontwikkelovereenkomst volledig uit te voeren.