Jos van Wijlick is trots op zijn champignons.
Jos van Wijlick is trots op zijn champignons. Foto: Rikus ten Brücke

Groenere wereld voor iedereen

Venray | Het ontbeert Jos van Wijlick niet aan ambitie. Hij wil de wereld verbeteren, groener maken en schoner achterlaten door te verbinden. De Venraynaar begint bij champignons. Dat klinkt gek, maar in deze markt is hij opgegroeid. "Ik wil een burgerbeweging op gang brengen. De macht ligt nu volledig bij de retailers en handelaars en dat moet anders, want dat gaat ten koste van de aarde", zegt Van Wijlick daadkrachtig.

Door Willem Menting

De ondernemer doet diepgaand onderzoek naar een vernieuwd businessmodel. "Alles draait in het huidige systeem om rendement. We moeten af van deze oude systemen die schade aanrichten aan ons milieu, economie, mens dier en sociale leefklimaat. Ik wil de voedselmarkt veranderen en voor mij is het logisch om te beginnen bij de champignons."

Van Wijlick groeide op tussen de champignons. Zijn ouders hadden een kwekerij en ook Van Wijlick zelf had jarenlang een champignonkwekerij in Ysselsteyn. De markt veranderde en dat ging de ondernemer tegenstaan. Er werd alleen maar gedacht aan schaalvergroting en de druk op de champignonkweker groeide gestaag. "Ik wilde wat anders en heb mijn bedrijf verkocht. Dat ging niet over één nacht ijs. Mijn roots liggen immers bij dit product."

Hij kon de markt niet loslaten, ging op zoek naar alternatieve kweekwijzen. De huidige champignons zijn slechts een paar dagen houdbaar en tijdens de bereiding verliezen ze veel vocht. Uiteindelijk ontwikkelde Van Wijlick een nieuwe variant die veel milieuvriendelijker is en ook nog eens een stuk lekkerder. "Deze champignon is tien tot twaalf dagen houdbaar en bij de bereiding komt er veel minder vocht vrij. Er blijft na het bakken meer champignon over. De structuur en smaak zijn veel beter."

Toch is dat niet het enige verschil. Door een andere manier van telen wordt er minder schade toegebracht aan het milieu. "We gebruiken minder grondstoffen en uiteindelijk hebben we minder afvalstoffen. We reduceren de uitstoot van CO2 met vijftig procent. We kunnen dit businessmodel ook kopiëren naar andere producten als paprika's, tomaten en komkommers. Met onze wijze van het telen van champignons voldoen we aan het klimaatakkoord van Parijs en uit mijn onderzoek blijkt dat de Venraynaren dat ook willen."

Van Wijlick besloot om met zijn product langs de deuren te gaan in Venray. Inmiddels bezocht hij meer dan 700 huishoudens. "De inwoners van Venray zijn gek op het product. Ik wil nog meer mensen aan ons project binden. Alleen als we voldoende afnemers verzamelen, slaagt deze actie. We hebben de consument nodig." Van Wijlick mikt op zoveel mogelijk aanmeldingen, ook van kwekers uit andere markten. "Als we alleen maar onze champignons eten dan wordt de markt op andere gedachte gebracht. Met een beweging kunnen we echt verschil maken. Samen staan we sterk en kunnen we verschil maken. Ik blijf opkomen voor een groenere toekomst. Ik wil de aarde groener achterlaten."

Meer informatie is te vinden via letsgrowit.nl.