Piet Saämena wil laten zien dat carnaval een feest van iedereen is.
Piet Saämena wil laten zien dat carnaval een feest van iedereen is. Foto: Rikus ten Brücke

"Feest van iedereen"

Venray | Zondag 11 november wordt in de Venrayse schouwburg de zesde Hazestekt gepresenteerd. Dit jaar heeft Piet Saämena de eer gekregen om het speldje te ontwerpen. De Venraynaar van Molukse afkomst heeft verbroedering hoog in het vaandel staan en heeft dat dan ook proberen te verwerken in het eindresultaat.

Door Dennis Stiphout

Piet Saämena is voor velen een bekende naam in het Venrayse verenigingsleven. De carnavalist bekleedde de afgelopen jaren diverse vrijwilligersfuncties binnen én buiten de carnavalsvereniging en draagt anno 2018 zijn steentje bij aan Tienermök. "Het begon zo'n dertien jaar geleden", aldus Saämena. "Toen werd ik gevraagd om zitting te nemen in de commissie Optocht & Bals. Eerst was ik daar ordercommissaris, later Hoofd Veiligheid. Daarna heb ik ook meegeholpen met het organiseren en uitvoeren van het Vorstebal." Na verloop van tijd wilde Saämena op de carnavalsdagen de handen echter vrij hebben. "Ik vind het mooi om middels Tienermök iets te betekenen voor het carnaval, maar niet tijdens de maandag zelf. Met mijn vrijwilligerswerkzaamheden in de commissie Optocht & Bals was ik tijdens heel veel tijd kwijt tijdens de optocht. Ik wilde toch een keer zélf echt carnaval vieren en de optocht zien. Binnen Tienermök vervul ik een soort seniorfunctie in een relatief jonge commissie."

Saämena doet zijn verhaal bij vlagen in het dialect. Zijn ouders komen uit de Molukken, maar zelf werd hij geboren in Venray. Hij leerde het dialect in de praktijk. "Op een gegeven moment pas je je steeds meer aan. Vanaf de middelbare school ging ik ook dialect praten. Veel later heb ik twee cursussen gevolgd om het dialect ook goed te leren lezen en schrijven. Ik ben overigens de enige van de elf kinderen die het dialect fatsoenlijk spreekt", lacht Saämena.

De Venraynaar vindt het een eer dat juist hij de Hazestekt mag ontwerpen. "Ik ben eigenlijk iemand dit het liefst op de achtergrond aanwezig is. Dat ze je dan zo waarderen vind ik een enorme eer." Het ontwerpen van de Hazestekt deed Saämena in eerste instantie samen met zijn gezin en met het voorontwerp ging hij naar Willy Voesten, eigenaar van Studio Spinazie. "Het is belangrijk dat ik in het speldje mijn gevoel bij carnaval uitbeeld. We kwamen erop uit dat het een feest is dat voor mij vanuit vroeger staat voor verbroedering. Het is niet alleen voor Venraynaren, maar ook voor mensen van mijn afkomst. Het is dus echt een feest voor iedereen. Ik vier het ook al heel erg lang, het vastelaovesgevoel zit er gewoon in."

"Dat ze je zo waarderen, vind ik een enorme eer"

Partner Victorien verduidelijkt het feit dat het speldje echt iets is van het hele gezin. "Toevallig gingen we de week nadat ze Piet hebben gevraagd een weekje op vakantie naar Vlissingen. Ik zei: dan kunnen we wel een keer een schetsje maken. Toen kwamen de kinderen toevallig ook nog twee dagen en hebben we 's avonds met z'n vieren wat ideeën met elkaar gemaakt. We vieren ook altijd carnaval met de kinderen, dus Piet vond het wel belangrijk om dit óók samen te doen."
Zoals gezegd is dit het zesde jaar dat de Hazestekt wordt uitgebracht. Er worden duizend speldjes gemaakt, die door het Venrayse publiek gekocht kunnen worden. De prins, vorst en Raad van Elf dragen het speldje tijdens het carnaval.
Saämena vertelt dat hij veel leuke reacties heeft gekregen, met name toen er een filmpje op YouTube verscheen waarin te zien viel dat hij in eigen huis volkomen onverwachts de vraag kreeg of hij de Hazestekt wilde ontwerpen. "De voorzitter van Tienermök heeft gezegd dat hij het speldje met trots zal dragen", aldus Saämena.

Uiteraard wil de ontwerper het eindresultaat nog niet laten zien, maar hij wil desgevraagd al wel een klein tipje van de sluier oplichten: "Als ik het woord verbroedering noem, denk ik dat ik genoeg heb gezegd. Vastelaovend is en blijft een feest voor iedereen." Volgende week zondag weet het grote publiek hoe het speldje eruit zal zien.