V.l.n.r. Evi Spierenburg, Dorien Ermens, Marika Kaminska en Annemijn Sijbers.
V.l.n.r. Evi Spierenburg, Dorien Ermens, Marika Kaminska en Annemijn Sijbers. Foto: Rikus ten Brücke

Vredesposter: 'Aardig zijn helpt'

Venray | Dorien Ermens van de Josefschool in Overloon is de winnares van de Lions Vredesposterwedstrijd 2018. De prijs werd woensdagmiddag uitgereikt in het Theehuis van het Odapark in Venray.

Er deden dit jaar zo'n 400 kinderen mee van de groepen 7 en 8 van tien basisscholen uit Venray, Overloon en Horst aan de internationale Vredesposterwedstrijd. De wedstrijd wordt al meer dan 30 jaar in bijna 200 landen ter wereld georganiseerd door de Lionsclubs. Sinds 1994 doet Nederland mee aan deze internationale wedstrijd. Een van de doelen van Lions Clubs International is 'het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld'.

Het doel van de tekenwedstrijd is om kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar aan te moedigen om over vrede en met name dit jaar over het thema 'Kindness Matters - Aardig zijn helpt' na te denken en te discussiëren. In de tekenles en de momenten dat ze op school even vrij waren, vertolkten ze hun gedachten in symbolen. Elke school selecteerde de drie beste posters per groep. Zevenenvijftig posters werden in de bibliotheek van Venray geëxposeerd. In die periode konden alle kinderen stemmen welke poster voor hen de mooiste was; dat werd de Publieksprijs. Intussen wees de jury de beste poster per school aan en bepaalde zij welke drie posters de allermooiste was.

Op 31 oktober was het zover. De makers van de mooiste poster per school en de uiteindelijke winnaars waren uitgenodigd voor de feestelijke bijeenkomst in het Theehuis. Ze werden namens beide Venrayse Lionsclubs welkom geheten door Michette de Rooij, waarna Anita Bijvoet de geschiedenis van de Peace Poster Contest ofwel Vredesposterwedstrijd uitlegde. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Anne Thielen. In haar bijdrage gaf zij het belang van Vrede en Aardig zijn aan. Tijdens de prijsuitreiking gaven twee leerlingen van de muziekschool en hun docent Geert Nellen een miniconcert.

Het juryrapport zegt over de winnende tekening: 'Aardig zijn doet ertoe, dat komt in deze poster goed tot uiting. Zelf aardig zijn tussen een wezen uit de ruimte die een aardbewoner ontmoet. De tekening is sterk door zijn eenvoud en het is in één blik duidelijk wat het thema is'. De tweede prijs ging naar Annemijn Sijbers van de Bongerd en de derde prijs naar Evi Spierenburg van de Klimboom, beide basisscholen uit Venray. De Publieksprijs werd gewonnen door Marika Kaminska van De Krokadaris in Venray. De posters van de regionale prijswinnaars dingen mee met die uit andere streken van Nederland. De beste poster van ieder land gaat naar het gebouw van de Verenigde Naties in New York om samen met winnaars van andere landen beoordeeld te worden. De prijsuitreiking van de hoofdprijs vindt plaats tijdens de Lions VN Dag.