Afbeelding
Foto: Tom Oosthout

Infobord Duitse vliegtuigcrash

Vierlingsbeek | Een klein groepje mensen was zondag op de Hogeweg in Vierlingsbeek aanwezig bij de onthulling van een bijzonder infobord aangaande een vliegtuigcrash op die plek. Daar liet de twintigjarige Duitse piloot Hubert Mack op 6 februari 1945 het leven. Zijn vijftien jaar jongere broer Eberhard onthulde samen met zijn zoon Andreas het infobord over de crash.

Door Henk Baltussen

Het was een ingetogen bijeenkomst. Het is dan ook niet alledaags dat aan een Duitse militair, die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelde, een bord wordt gewijd. Die discussie gaat evenwel voorbij aan de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII in de gemeente Boxmeer, "Voor ons maakt het geen verschil of de slachtoffers van de crashes uit Engeland, Canada, Amerika of Duitsland komen", zegt Leo Janssen. 'Wij brengen alle vliegtuigcrashes in onze regio in WOII in kaart. Natuurlijk kennen we de gevoeligheden als het over Duitsers gaat. Maar het bord is dan ook geen eerbetoon aan Mack als piloot, maar als mens. Hij was een zoon en broer, had ouders en het leed bij de Duitse families zal niet minder zijn geweest dan het leed in de door Duitsers bezette landen. Dit bord is een infobord en geen herinneringsbord."

De Boxmeerse werkgroep verzamelt al 2,5 jaar informatie over de 27 crashes en noodlandingen die in de regio plaatsvonden. Ze zijn allemaal opgenomen in een boek wat een tijd geleden verscheen. De werkgroep heeft twee ongevallen speciale aandacht gegeven. De eerste was die van Peter Edward Raw die crashte in Vortum Mullem. Janssen: "Daar bij de Schutkooi in de Maasheggen hebben wij ook het monument geplaatst dat representatief is voor ons hele project." Hubert Mack krijgt als tweede speciale aandacht. Hij was piloot bij de Duitse Luftwaffe en vloog een verkenningstoestel, uitgerust met een beperkte bewapening en camera's. Het was die zesde februari 1945 zijn tweede vlucht die dag, in het gebied tussen Boxmeer tot Roermond. Zijn toestel werd op een gegeven moment geraakt door geallieerd afweergeschut.

De noodlanding die volgde in het bosgebied bij de Hogeweg (een zijweg van de verbindingsweg tussen Vierlingsbeek en Maashees) werd Mack fataal.
Het kostte de werkgroep maanden om de familie van Hubert Mack te vinden. Tonnie Ebben van de werkgroep: "Er bestaat in Duitsland nog veelal het idee dat Nederlanders de Duitsers nog haten om wat er in WOII gebeurd is. Wij hebben hen ervan kunnen overtuigen dat onze werkgroep onbevooroordeeld is en geen verschil maakt tussen geallieerden en Duitsers. Dit opende deuren." Eberhard Mack was behoorlijk verrast toen de werkgroep hem benaderde, weet Janssen. "Zijn verwachting wat betreft onze houding ten opzichte van Duitsers was anders. Inmiddels hebben we een mooie relatie opgebouwd. Eberhard Mack is al meerdere keren hier geweest. Wij zijn blij dat we na 73 jaar, de ware toedracht aan de familie hebben kunnen mededelen." Foto: Tom Oosthout.