Oorlogsmuseum in New York Times

OVERLOON | Om in The New York Times (NYT) te komen, misschien wel 's werelds bekendste krant, is geen sinecure. Daar moet je speciale of bijzondere dingen voor uithalen. Zoals een fietsbrug door een museum laten lopen.

Door Henk Baltussen


Dat is precies wat er in in het Oorlogsmuseum Overloon gaat gebeuren. Alle reden voor de NYT om het oorlogsmuseum een plaatsje in de krant te gunnen. In dit geval als onderdeel van een groot artikel over D-Day, de grote bevrijdingsoperatie die op 6 juni 1944 in Normandië begon, om Europa van het Duitse juk te bevrijden. Het verhaal beschrijft de Liberation Route Europa, het pad dat de geallieerde troepen volgden om de de Duitse legers terug te dringen. Langs die route vinden volgend jaar en in 2020 honderden activiteiten in evenzovele dorpen en steden plaats om de bevrijdingstocht te herdenken. De NYT licht er enkele, in de ogen van de redactie, opmerkelijke zaken uit. In Normandië krijgt de expositie Great Woman During the WAR 1939-1945 in The Juno Beach Center een speciale vermelding. In België wordt het The Bastogne War Museum naar voren geschoven met een zogenaamde 'street art exhibition' als eerbetoon aan de gesneuvelde en gewond geraakte Amerikaanse soldaten.
In Nederland is de Overloonse fietsbrug, die nog moet worden gebouwd, een highlight. Het volgende schrijft NYT erover: 'In The Netherlands The Overloon War Museum in Overloon is building a bicycle path that will go through the museum. It is scheduled to open for the 75th anniversary of Operation Market Garden. Visitors will be able to cycle through 90 meters (about 107 yards) of the museum hall at a height of three meters'.
De fietsbrug kost 1,5 miljoen euro en moet voor de zomer van 2020 klaar zijn.


Naar Ethiopië met Nick en Simon

Venray | Daisy Mertens, oud-Venrayse en Leraar van het Jaar in 2016, reisde onlangs af naar Ethiopië voor het televisieprogramma Tijd voor MAX. Tijdens een tv-uitzending op maandag 5 november vraagt Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1 aandacht voor het belang van goed onderwijs.

Mertens bezocht namens ontwikkelingsorganisatie Edukans scholen in Ethiopië en ervoer waarom veel kinderen daar de basisschool nooit afmaken. Ze reisde uiteraard niet alleen af naar het Afrikaanse land. Het Volendamse zangduo Nick en Simon trok met Mertens naar Ethiopië. Mertens zag in het ontwikkelingsland met eigen ogen dat de hulp van Edukans verschil maakt. "De basis van het onderwijs begint bij liefde voor het kind en passie voor je vak. Maar je hebt wel de middelen en kennis nodig om kinderen actief te laten leren. Edukans zorgt daarvoor", vertelt de lerares. In Ethiopië gaat 94 procent van de kinderen naar de basisschool. Ontzettend veel kinderen maken de school nooit af. Dat komt onder meer door overvolle klaslokalen en slecht opgeleide docenten. Edukans wil via een uitzending van Tijd voor MAX aandacht vragen voor de problematiek in het land. De stichting zorgt voor goed opgeleide leraren, veilige scholen, betrokken ouders en passende beroepsopleidingen. Ze werken aan gelijke kansen voor jongens en meisjes en staan klaar voor kinderen in nood. De uitzending van het programma staat maandag volledig in het teken van Edukans.


Informatieavond van BeePower

Venray | 'We moeten van het gas af'. Het is een vaak gehoorde kreet. De leus wordt vaak gevolgd door de bijbehorende verhalen over de benodigde investeringen. Een warmtepomp zou het ideale alternatief zijn voor aardgas.

Moet deze overstap zo duur zijn? Zijn er geen alternatieven? Welke mogelijkheden biedt waterstof? Om antwoord te krijgen op die vragen organiseert BeePower Venray op woensdag 21 november van 19.30 tot 21.30 uur in de Kemphaan een infoavond. Er komt dan een spreker over warmtepompen en een spreker over waterstof. Er is een proefopstelling te bewonderen voor de productie van waterstof. Daarnaast geeft BeePower een update over een aantal initiatieven. Toegang is gratis, aanwezigheid doorgeven via info@beepowervenray.nl.