Een typerend wedstrijdbeeld, een hockeyer van Tegelen wordt opgejaagd door aanvoerder Guido Pop (rechts).
Een typerend wedstrijdbeeld, een hockeyer van Tegelen wordt opgejaagd door aanvoerder Guido Pop (rechts). Foto: Henk Lammen

'Venrays kwartiertje'

Venray-Tegelen 8-3 (5-2). Doelpunten Venray: John Jongeneel (4x), Guido Pop, Martijn Vennekens, Alex Kaanen en Roy de Rijk.

Venray | De hockeyers van Venray haalden zondag op eigen veld opnieuw uit. In de streekderby tegen Tegelen liet de thuisploeg geen spaan heel van de gasten: 8-3. Venray is in de derde klasse de ongenaakbare koploper met de maximale score van 21 punten uit zeven duels.

Door Henk Lammen

Tegen de nummer zes van de ranglijst was er in de beginfase geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. De Venrayse hockeyers combineerden er lustig op los en creëerden diverse kansen. De onvermijdelijke openingstreffer kon dan ook niet uitblijven. Na tien minuten spelen was het raak. Martijn van de Craats kwam vanaf de linkerkant prachtig opgelopen en gaf de bal hard voor het doel. John Jongeneel, die dit seizoen al vaker op de juiste plek stond, tikte de bal vervolgens prachtig in het doel.

Het team van coach Cornfiel Kroon koerste regelrecht af op de zevende overwinning. Althans, zo leek het. Met de nieuwe aanwinsten Onno Sevenheck, Max Looman, Alex Kaanen en Martijn van de Craats barst de ploeg van zelfvertrouwen en speelt technisch verzorgd hockey. Toch werd het geen makkie in de streekderby tegen de gasten uit Tegelen. Aanvoerder Guido Pop: "Na de openingstreffer zakten we in en speelden ver onder ons niveau. Dat leidde uiteindelijk tot de aansluitingstreffer van Tegelen. We lieten ze steeds meer in de wedstrijd komen, werden niet echt wakker geschud."

Na een aantal goede reddingen van sluitpost Teun Loenen, die dit seizoen al vaker zijn team uit de brand heeft gered, moest hij bij een strafcorner van Tegelen de bal opnieuw de bal uit het doel halen en namen de gasten, geheel tegen de veldverhouding in, een 1-2 voorsprong. Nu werd Venray wel wakker geschud en was er het besef dat om de ongeslagen status te behouden uit een ander vaatje moest worden getapt. Binnen vijf minuten kwam de thuisploeg op gelijke hoogte toen Pop in de cirkel met een backhand fraai raak schoot: 2-2. Het sein voor een 'Venrays kwartiertje' op sportpark De Wieën. "Ja, het ging toen echt hard", glunderde Pop na afloop. "Drie treffers in een minuut of tien. Met fantastisch spel. Het ene doelpunt nog mooier dan de ander." Roy de Rijk, Alex Kaanen en opnieuw Jongeneel scoorden allen een keer en brachten de ruststand op 5-2. Coach Cornfiel Kroon had in de pauze toch nog het nodige aan te merken op zijn ploeg. "Het baltempo lag veel te laag, er werd teveel met de bal gelopen en er moest beter met de kansen worden omgegaan."

In het tweede bedrijf zette de thuisploeg meteen druk op de defensie van Tegelen. Venray controleerde het spel en verdedigend stond het als een huis. Koen Arentsen, Tom Schueller en Cornfiel Kroon jr. vormden een solide verdediging die nauwelijks kansen weggaf. Met prima spel ging Venray op jacht naar meer treffers. Door treffers van Martijn Vennekens en John Jongeneel, met een subliem doelpunt, liep de thuisploeg uit naar 7-2. Met zijn vierde treffer van de dag, uit een strafcorner, strooide Jongeneel nog meer zout in de Tegelse wonden. Het slotakkoord was echter voor de gasten die uit een strafcorner de eindstand op 8-3 bepaalden. Op zondag 4 november speelt Venray in en tegen Nuth, de nummer voorlaatst op de ranglijst. Dit duel begint om 14.45 uur.