Conny van Tilburg is weer terug op het oude nest.
Conny van Tilburg is weer terug op het oude nest. Foto: Henk Lammen

Comeback Conny

Manual-Bevo 4 18-10 (8-6). Doelpunten Manual: Joy Jakobs (6x), Karlijn van Els, Conny van Tilburg, Manon Hazekamp, Jonna Kessels, Loes van Dijk (allen 2x), Jantine Rongen en Maaike Lipman.

Venray | In de tweede klasse behaalden de handbalsters van Manual een gemakkelijke zege op Bevo 4. In sporthal De Wetteling in Venray werd het 18-10. Na een afwezigheid van twee jaar is Conny van Tilburg weer een van de steunpilaren in het team van coach Twan Rongen. "Lekker weer ballen, dat is voor mij het belangrijkste."

Door Henk Lammen

Manual begon ijzersterk aan het duel en liep in de beginfase uit naar een 6-0 voorsprong. De gasten uit Beringe kregen gaan vat op het snelle spel en werden telkens verrast door de fraaie aanvalscombinaties van de thuisploeg. Het team van Rongen leefde zich naar hartenlust uit en met name Joy Jakobs vestigde met enkele kanonskogels de aandacht op zich. In het tweede deel voor rust kwam de klad in het spel. "We lieten vooral verdedigend steken vallen. En de snelheid was uit het aanvalsspel. In de tweede helft hebben we het echter weer goed opgepakt. Werd het vooral in de defensie beter neergezet en meer met elkaar gepraat", zegt Van Tilburg na het laatste fluitsignaal.

De 29-jarige handbalster begon pas op haar vijftiende met handballen. Ze speelde enkele jaren in de jeugdteams van Manual om vervolgens door te stomen naar het standaardteam. Enkele jaren geleden besloot ze samen met Ankie Billekens de overstap te maken naar handbalvereniging De Sprint in Deurne. Dat werd geen onverdeeld succes. "Ik had het veel te druk met mijn studie en besloot te stoppen." Twee seizoenen kwam ze niet meer in actie. Ze rondde haar studie register belastingadviseur af, waarna het handbalbloed weer begon te kriebelen. "Ja, ik heb het spelletje wel gemist", lacht ze. "Nu is het weer lekker ballen, samen met mijn teamgenoten bezig zijn."

"Het was vooral lichamelijk weer wennen"

Conny straalt plezier uit, toch was de afwezigheid van twee jaar zeker merkbaar in de beginweken. Een beetje fitnessen, meer deed ze niet. Handballen is ze niet verleerd. "In het begin was het wel even wennen. In het hoofd weet je wat je wil, maar het viel toch wel een beetje tegen. Ach, eigenlijk mag ik niet klagen. Ik heb het toch weer redelijk snel opgepakt. Het was vooral lichamelijk weer wennen. De fysieke strijd in het veld. Het trekken en duwen."

Ook zaterdagavond was het afzien in het duel tegen Bevo. Maar dan om een geheel andere reden. Ze lacht opnieuw. "Ik was een beetje grieperig, heb vannacht niks binnen kunnen houden. Op een soepje en een broodje moest ik het vandaag doen." Met verve kweet ze zich van haar taak en boekte een fraaie zege. Na drie duels deelt Manual de koppositie met Tremeg en Vespo. De drie teams behaalden zes punten uit drie duels. Manual heeft dit seizoen een brede selectie. Met techniek, kracht en snelheid, jong en oud(er). Een ideale mix om hoge ogen te gaan gooien in de tweede klasse.

Van Tilburg is concreter. "We willen kampioen worden. Daar gaan we altijd voor. We hebben een mooi teampje, dus waarom niet."