Spitsuur voor het doel van SV Venray. De bal glipt door de handen van doelman Frank Decker. Foto: Rikus ten Brücke

De rust is terug in Venray

SV Venray-Geldrop 2-3 (1-1). Doelpuntenmakers Venray: Armend Shala, Stijn Brinkman. Venray: Decker, Wismans (87. Sebaa), Peeters, Willemse, Cornelisse, Brinkman, Egelmeers (68. Kersten), Rommen, Shala, Vievermans, Kleuskens.

Door Dennis Stiphout

Venray | Vorig jaar was het geen moment stil rondom Venray. Angelo van Mil besloot zijn aanvoerdersband in te leveren en vertrok even later, trainer Stephan Sijbers haalde het einde van het seizoen niet en de prestaties van het eerste elftal vielen tegen. Dit seizoen lijkt alles anders bij de eersteklasser. De prestaties zijn in ieder geval beter, al werd er zaterdagavond wel verloren van Geldrop: 2-3.

Aan het einde van 2017 besloot trainer Stephan Sijbers om Venray na het vorige seizoen te verlaten. Enkele weken later, nog voor de jaarwisseling, werd bekend dat Frans Koenen hem op zou volgen. Het bleek de opmaat naar een verloren seizoen. Pas nadat Sijbers het schip voortijdig verliet, kwam er verbetering in de resultaten en verliet Venray de onderste plekken. Dit seizoen zijn de resultaten een stuk beter en is het een stuk rustiger rondom het eerste elftal. Aanvoerder Robert Willemse bevestigt dat na afloop van het duel met Geldrop: "De begeleiding en de trainer is dat jaar anders. De trainer streeft een manier van spelen na waarbij we meerdere systemen kunnen hanteren en op die manier tegenstanders op het verkeerde been kunnen zetten. Het geheel brengt veel meer rust dan vorig jaar. Toen was het heel onrustig, je merkt nu gewoon dat de rust rondom het eerste elftal er is en je je alleen maar op het voetbal hoeft te richten. Dat werpt dan ook weer zijn vruchten af."

Die afgeworpen vruchten bezorgen de spelers van Venray vooral rust en duidelijkheid, maar ook punten. Vóór het duel van zaterdagavond tegen de Brabanders werden vier van de eerste vijf competitiewedstrijden gewonnen. Een gelijkspel was tegen Geldrop op zijn plaats geweest, maar Venray stond na afloop aan de verkeerde kant van de score. Het venijn voor rust zat 'm in het eerste kwartier. Na een overtreding op Armend Shala benutte de aanvaller zelf de toegekende strafschop: 1-0. Drie minuten later lag de bal na een overtreding van Jordy Wismans op Gideon Pieschel aan de andere kant op de stip, waarna de gelijkmaker werd aangetekend. Verder gebeurde er voor rust weinig.

In de tweede helft kwam de thuisploeg op voorsprong. Jesse Brinkman schoot een corner binnen: 2-1. Een merkwaardig moment zorgde daarna voor de ommekeer in de wedstrijd. Roel Cornelissen pakte de bal op, omdat hij deze slap vond. Hij trapte de bal daarop richting de dug-outs, maar de arbiter vond het hands en gaf een vrije trap aan Geldrop. Die werd licht getoucheerd door een Venray-speler, waardoor het een corner werd. Uit die corner werd er gescoord: 2-2. Een klein kwartier voor tijd sleepten de gasten de overwinning uit het vuur. Venray-doelman Frank Decker kon een schot van Pieschel eerst nog redden, waarna invaller Lars de Haas de rebound benutte: 2-3. In de slotfase was Venray, aan de hand van de watervlugge en dreigende Ron Kleuskens, de gevaarlijkste ploeg, maar gescoord werd er niet meer. Willemse: "We kwamen de hele avond niet in ons eigen spel. Dat kwam ook door hen, zij stonden best goed moet ik zeggen. Op een paar kansen na hebben we gewoon niet gebracht wat we kunnen brengen. We krijgen de goals op een stomme manier tegen, een gelijkspel was ook terecht geweest."

Ook Koenen vond het spel slordig: "Het was een van de mindere wedstrijden die we hebben gespeeld. Geldrop zette de boel achterin goed dicht en was op de counter vrij gevaarlijk.
Als wij de bal hadden, deden we daar te weinig mee. Wij hebben veel spelers die voetballend erg sterk zijn, middenvelders met een goede steekbal en snelheid voorop. Vanuit de keeper proberen we via de achterste linie naar voren te spelen", aldus de oefenmeester over zijn tactiek.
Het resultaat zat zaterdagavond dus niet mee, maar desondanks is de seizoenstart prima en heerst er in ieder geval rust in Venray.