Handwerk- en hobbyexpositie

Oirlo | De dames van de handwerkclub in Oirlo houden op zaterdag 10 november van 10.00 tot 16.00 uur een handwerk- en hobbytentoonstelling in basisschool Eigenwijs aan de Hoofdstraat 28 in Oirlo.

Op de tentoonstelling zijn veel kerstspullen en kaarten te koop. Ook is er een cadeautafel en worden er loterijen gehouden. De trekkingen zijn om 16.00 uur en hierbij is kapelaan Marthoma Alexander aanwezig.

De entree is gratis en er is voor iedere bezoeker een kleine attentie.


Roemeense pinpasrovers sloegen toe

Venray | Een Roemeense groep dieven heeft in 2014 en 2015 mensen in Venray en plaatsen in de regio beroofd van hun pinpas. Een 40-jarige Roemeense vrouw, die de slachtoffers afleidde terwijl handlangers hen bestalen, kreeg van de rechtbank in Maastricht voor hulp aan de diefstallen een celstraf van 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De slachtoffers waren voornamelijk ouderen.

Door Geert van der Star

'Een geoliede machine'. Zo omschreef de rechtbank in Maastricht de dieven die in 2014 en 2015 tientallen keren toesloegen. Bij de berovingen waren steeds drie mensen aanwezig: twee vrouwen en één man. Terwijl het slachtoffer aan het pinnen was, keek een van de dieven over de schouder van het slachtoffer de pincode af. Wanneer deze klaar was en de pinpas uit de automaat kwam, leidde een vrouw aan de linkerzijde van de pinautomaat hem of haar af. Het slachtoffer draaide zich dan even weg van de geldautomaat. Op dat moment sloeg het derde lid van de groep toe: deze stond dan aan de rechterkant van pinautomaat. Zij verwisselde snel de pinpas voor een nep-exemplaar. De man haalde vervolgens met de gestolen pinpas, bij dezelfde pinautomaat, doodleuk geld van de rekening van het slachtoffer. De pas werd vervolgens ook op andere locaties gebruikt.

De 40-jarige Roemeense was volgens de rechtbank één van de vrouwen die de voornamelijk oudere slachtoffers, afleidde. Ze werd herkend op camerabeelden. De vrouw kwam terug naar Nederland, nadat er een Europees Arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd. De groep stal meerdere pinpassen bij een automaat in Venray, maar was ook actief in Stramproy, Horst, Arnhem en Werkendam. De rechtbank stelde dat de vrouw deel uitmaakte van 'een groep buitenlandse personen die geen enkele binding met Nederland had en die hier slechts kwam om te roven en te stelen'. De rechters omschreven dit als 'mobiel banditisme'.

De rechtbank vond het extra kwalijk dat de groep zich richtte op 'kwetsbare slachtoffers' én dat de vrouw al eerder was veroordeeld voor diefstallen in Spanje en Groot-Brittannië.


Muzikale sprookjes met zandmagiër

Venray | Harmonie Sint Catharina uit Leunen, Veulen, Heide geeft op zondag 4 november om 14.30 uur een concert in Schouwburg Venray.

In deze matineevoorstelling spelen zij diverse muziekstukken met een magisch tintje, waarbij onder andere Rapunzel, Muziek van de Efteling, Gulliver's Reizen en Disney voorbijkomen. Het orkest staat daarbij onder leiding van dirigent Karin Janssen.

Het verhaal achter de muziek wordt verbeeld door de Belgische zandkunstenaar Immanuel Boie. Daarmee is de voorstelling niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog. De 'zandkunst' zoals de Genkse Immanuel die brengt is mooi op televisie of YouTube, maar vooral live is het een bijzondere ervaring. Door zand te strooien op een lichtbak creëert hij donkere lijnen of vlakken. Daarin tekent hij met zijn vingers en haalt zand weg waar nodig. Zo ontstaan er tekeningen die steeds weer overgaan in andere tekeningen. Dit wordt gefilmd en geprojecteerd op een groot scherm. Het is een kunstvorm die niet om het resultaat draait, maar om het proces: het omvormen van de ene tekening in de andere.

En deze voorstelling is extra bijzonder, want niet alleen de leden van de harmonie nemen plaats op het podium, maar samen met een groot aantal andere muzikanten uit de regio en ver daarbuiten vormen zij een 75-koppig regionaal harmonieorkest. Kaarten zijn te koop via https://www.schouwburgvenray.nl/programma/muzikale-sprookjes-met-de-zandmagier-harmonie-st-catharina/. Meer informatie is te vinden op www.harmoniestcatharina.nl/zandkunstaar of via www.facebook.com/zandkunstvenray.


Kunst en curiosa

America | Altijd al willen weten wat het verhaal achter het schilderij van oma, dat al jaren op zolder ligt, is? Of de juwelencollectie van oudtante: verkopen of bewaren? De antwoorden op deze vragen zijn op zondag 11 november van 13.00 tot 17.00 uur verkrijgbaar bij Golfbaan de Golfhorst aan de Raamweg 8 in America.

Tijdens het kunst en curiosa-evenement taxeren taxateurs, onder wie Paul Dumay, eigenaar van kunsthandel Art Dumay, de meegenomen kunst- en antiekobjecten, waaronder schilderijen en tekeningen, maar ook boeken, juwelen, porselein en ander kleingoed. Daarbij geven zij informatie over de geschiedenis van het object en de waarde hiervan. Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen is bemiddelingspartner voor particulieren, collectioneurs, bedrijven en instellingen als het gaat om de verkoop van kunst. Dit gebeurt voornamelijk middels onlineverkoop. Art Dumay verzorgt het gehele traject van A tot Z, van bemiddeling tot levering. Ook zijn zij adviseur wanneer het gaat om taxeren, ontsluiten en/ of bewaken van kunstcollecties.

Daarnaast beschikt Art Dumay over een restaurant- en lijstenatelier voor particulieren en bedrijven.