Project elektrisch laden moeizaam

VENRAY | Het Slim Laden-project dat de gemeente Venray in samenwerking met de provincie Brabant is aangegaan, verloopt moeizaam. In Venray lopen drie aanvragen voor een E-laadpaal, er is er nog geen eentje geplaatst. Desondanks besluiten burgemeester en wethouders van Venray het project, dat januari 2019 afloopt, met een jaar te verlengen.


Door Henk Baltussen


Slim Laden, de Brabantse aanpak Fase B, zoals het voluit heet, is een tweejarig project dat bijna twee jaar geleden werd gestart. Het voorziet in een behoefte bij inwoners en werknemers bij bedrijven die geen mogelijkheid hebben om hun elektrisch auto bij huis of het bedrijf op te kunnen laden. Voor Venray betekent het dat slechts enkele huishoudens en bedrijven voor het plaatsen van een dergelijke laadpaal in aanmerking komen. In 2016 had Venray berekend van een mogelijke behoefte in de gemeente van tien tot vijftien laadpalen. In de praktijk staat er dus nog geen enkele laadpaal die gratis wordt geplaatst. Wie bij huis geen laadpaal kwijt kan, kan via de gemeente een aanvraag doen om elders zo'n oplaadpunt te laten plaatsen. Dat kost de aanvrager en de gemeente niets. De kosten (inclusief het onderhoud) van de laadpalen zijn voor rekening van Nuon/Heijmans, dat het project uitvoert. De gebruiker van de laadpaal betaalt alleen de stroom die hij in zijn auto 'tankt', wat neerkomt op 21 cent per kilowattuur (kWh). Een auto verbruikt ruwweg per honderd kilometer tussen de 15 kWh en 25 kWh, omgerekend tussen de 3 en 5 euro.
In de laadpalenaanbesteding is destijds gesproken dat Nuon/Heijmans duizend laadpalen in Brabant plaatst en 240 in Limburg. Op dit moment zijn er in totaal nog maar 190 palen geplaatst. Venray vindt laadpalen belangrijk en aansluiten bij de gestelde duurzaamheidsdoelstellingen en plakt er daar nog een extra jaar aan vast. Ben W verwacht dat de aanschaf van elektrische auto's flink gaat toenemen. Dus ook de behoefte aan laadpalen.