De weduwe Peters-Derks met haar zoon Frans voor de winkel aan Grootestraat 5.
De weduwe Peters-Derks met haar zoon Frans voor de winkel aan Grootestraat 5. Oude foto

Familie Peters - Derks

Venray | Op de foto uit 1931 staat de weduwe Peters-Derks met haar zoon Frans voor de winkel aan Grootestraat 5. Elisabetha Johanna Derks werd op 20 december 1880 in Well geboren.

Zij trouwde op 20 mei 1913 met Gerardus Johannes Hubertus Peters, die op 16 juni 1882 in Vierlingsbeek werd geboren. Gerardus was handelsreiziger en koopman. Uit het huwelijk werden twee zoons geboren: Franciscus Hubertus Theodorus, geboren in Venray op 20 september 1915 en Peter Johannes Maria geboren te Venray op 27 juli 1918. De jongste overleed op 14 augustus 1918.

Vader Gerardus had vanaf mei 1925 het agentschap van naaimachinefabrikant Singer op Grootestraat 5. Gerardus overleed op maandag 16 februari 1931 in het Venlose ziekenhuis aan de gevolgen van een busongeluk. Een bus van de firma Kupers uit Venray werd bij wachtpost 66 in Grubbenvorst door een trein gegrepen. Twee Venrayse mensen en een uit Horst waren op slag dood. De Venrayse mensen waren de koopman Franciscus (Frans) Winckens en de landbouwer Peter Johannes (Jan) Swinkels. De persoon uit Horst was de zestienjarige P. Moorrees. Gerardus overleed korte tijd later.

Op de foto is Elisabetha in het zwart, hetgeen duidt op rouw. De foto zal dus niet lang na het overlijden van haar man gemaakt zijn. Elisabetha verhuisde eind 1931 naar Patersstraat 20 en zette daar de winkel voort. Op 8 december 1953 overleed ze in Venray.

Frans ging naar de kweekschool in Venlo. In 1935 kwam hij terug naar Venray om aan de jongensschool aan de Schoolstraat als onderwijzer te werken. Daarna gaf hij les aan de LTS. In 1957 werd hij benoemd aan de MULO om daar de Franse taal, natuur- en scheikunde te onderwijzen. Frans trouwde met Johanna Petronella Cornelia Arts. Hij overleed in zijn geboorteplaats op 21 mei 2004.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray