Kritische geluiden over vernieuwde dorpsplein

GEIJSTEREN | De stratenmakers hebben slecht werk geleverd, parkeren op het plein is een chaos, er is te weinig groen, het is een steenmassa en de verkeerssituatie bij de enige kruising in het dorp is onduidelijk en onveiliger geworden. Bij de dorpsraad in Geijsteren werd deze week duidelijk dat het vernieuwde dorpsplein, dat 30 juni van dit jaar officieel in gebruik werd genomen, bij lang niet iedereen de goedkeuring kan wegdragen.

Door Henk Baltussen


"Ik hoop dat we betere stratenmakers krijgen dan in Oostrum", riep een inwoners van Geijsteren tijdens de dorpsraad. "We hebben zelfs slechtere gekregen", liet hij erop volgen. "Alles ligt schots en scheef. Het is één grote steenmassa en gewoon erg slecht gelegd." De klager kreeg een medestander: "Het ligt schandalig ongelijk. Als dat bij mij thuis was gebeurd, weigerde ik te betalen."
Een ander vond dat met het nieuwe plein een deel van de uitstraling van Geijsteren verloren is gaan. "Het heeft zich altijd verkocht als een groen dorp. Maar nu de bomen zijn weggehaald en er niets voor is teruggekomen, is daar weinig meer van over."
Op die laatste klacht kon de dorpsraad wel een antwoord geven: 'Op plekken waar leidingen in de grond zitten, mogen geen bomen meer staan. Dat is het beleid van Venray. Daar kunnen we niet veel aan doen.'
Ook de enige kruising die aan de rand van het dorpsplein is aangepakt (het is een gelijkwaardige kruising geworden) moest het ontgelden. 'De situatie nu is dat degene die voorrang heeft stopt, en die het niet heeft jaagt gewoon door', klonk het uit zaal De Kei waar de bijeenkomst was.
Een andere doorn in het oog bij veel inwoners is het maar lukraak parkeren van fietsen en auto's op het plein. En waar is het bord gebleven met wandelroutes, vroeg iemand zich af. Dorpsraadvoorzitter Bas Vennekens beloofde de klachten aan de gemeente Venray voor te leggen.