Veilig werken is van groot belang voor vrijwilligers als Anneke Noteboom en Lusie Arts.
Veilig werken is van groot belang voor vrijwilligers als Anneke Noteboom en Lusie Arts. Foto: Henk Lammen

"Veiligheid voor alles" (Video)

Venray | Voedselbank Limburg-Noord heeft onlangs een vrijwillig veiligheidsonderzoek op de hoofdvestiging in Venray laten doen. Voorzitter Gerda van Stelten liet dat afgelopen zaterdag op de open dag weten. "De veiligheid van onze mensen staat voorop", aldus Van Stelten.

Door Dennis Stiphout

Voedselbank Nederland gaf iedere voedselbank in het land de gelegenheid om een gratis arbeidsinspectie te laten doen. Voedselbank Limburg-Noord twijfelde geen seconde, aldus Van Stelten. "Je bent als voedselbank, een vrijwilligersorganisatie, niet verplicht om aan de arbo-eisen te voldoen, maar je moet wel veilig werken. Wij hebben daarom meteen een test gedaan en een inspectie laten doen. Er is groot onderzoek gedaan." Uit de inspectie kwamen een aantal actiepunten naar voren waar de voedselbank direct mee aan de slag is gegaan. "Zo kwamen we erachter dat de diepvries niet van binnenuit geopend kan worden. Het komt natuurlijk zo goed als nooit voor dat we die knop van binnenuit nodig hebben, dus dat wisten we niet. Die knop is meteen gemaakt." Van Stelten somt nog andere voorbeelden op. "Er zijn wat stellingen die geborgd moeten worden. Vrijwilligers werken ook niet meer op slippers. Het zijn wat kleine dingen waar je niet mee bezig bent, maar nu wel op wordt gewezen."

De open dag werd gehouden in het kader van de week van de armoede en de voedselbanken. Iedereen kon afgelopen zaterdag een kijkje in de keuken komen nemen om te zien hoe 55 vrijwilligers iedere week zorg dragen voor een ondersteunend voedselpakket voor mensen die onderaan de financiële kant van de maatschappij zitten. Naar aanleiding van het onderzoek werden er ook regels voor die vrijwilligers gemaakt. "Als ze met de trap werken, moeten ze altijd met z'n tweeën zijn en als ze containers door smalle deuren rijden, willen we dat ze handschoenen aandoen. Zo halen ze hun handen niet open." Er is al veel aangepakt door de Voedselbank Limburg-Noord. Voedselbank Nederland kijkt over de schouder mee of zij ook nog iets kan betekenen. Van Stelten: "We hebben gezegd dat we alles wat we kúnnen doen, gaan doen. De veiligheid van onze mensen staat voorop." Desondanks kende de voedselbank de afgelopen tijd verschillende problemen. "We merken dat het financieel gezien passen en meten is. De meeste mensen weten dat we denken aan een verhuizing. Dat kost geld, daar ontkom je niet aan. We zijn daarover momenteel druk bezig met de gemeente, maar we weten dat dit een lang traject kan zijn." Afgelopen zomer waren er problemen met de koelcel. "Die haalt niet meer de laagste temperatuur die gehaald moet worden. Nu in de winter komt dat wel goed. Deze zomer hadden we daarnaast grote problemen met de diepvries, die uitviel. We denken er wel over na wat we moeten doen als bijvoorbeeld de koeling kapot gaat. Moeten we dan een nieuwe koeling bestellen of investeren in een andere motor? De koelingen zijn verouderd." In tegenstelling tot het materiaal hoeven de medewerkers zich in de toekomst dus een stuk minder zorgen te maken. Door deel te nemen aan de vrijwillige arbo-inspectie is hun veiligheid een stuk beter gewaarborgd.

Henk Lammen knipte een aantal foto's. Deze zijn via deze link te bekijken.