Maria Verstegen-Verheijen neemt op 2 november afscheid als postcommandant.
Maria Verstegen-Verheijen neemt op 2 november afscheid als postcommandant. Foto: Rikus ten Brücke

Afscheid als postcommandant

Venray | Maria Verstegen-Verheijen neemt op 2 november afscheid bij de brandweer als postcommandant in de regio Venray. Verheijen bekleedde de vrijwilligersfunctie ruim 4,5 jaar, maar kan de functie niet meer combineren met haar nieuwe baan bij de gemeente in Venray.

Door Dennis Stiphout

Vóór haar werkzaamheden als postcommandant was Verheijen repressief inzetbaar. Dat houdt in dat ze opgeroepen kon worden als brandweerman of –vrouw die je ziet bij een verkeersongeluk. Per 1 maart 2014 werd ze postcommandant.

Verheijen vertelt wat haar taken waren: "Je regelt eigenlijk dingen voor de post Venray. Je zorgt dat de brandweer in Venray paraat kan zijn, meldt mensen aan en neemt ook nieuwe mensen aan. Gelukkig heb ik niemand hoeven ontslaan. Zie het eigenlijk als een soort manager van de brandweermannen en –vrouwen. Bij grotere incidenten vang ik hen op, ben ik een luisterend oor en kijk ik of mensen behoefte hebben aan bepaalde dingen." Verheijen benadrukt dat het brandweerkorps in de regio Venray uit zo'n veertig vrijwilligers bestaat. "Als die mensen overdag aan het werk zijn, krijgen ze toestemming van hun werkgever om naar de uitruk te gaan. Overdag werken er wel wat mensen op de brandweerkazerne in Venray, maar zij werken bijvoorbeeld aan de onderhoud van de voertuigen."

Verheijen vervult als vrouw eigenlijk een functie in een mannenwereld. Vooral bij haar entree merkte ze dat. "Ik kwam in 1990 bij de brandweer, toen was ik de eerste vrouw. Het was voor die mannen toen wel even wennen. In de loop van de tijd zijn er wel meer vrouwen bijgekomen. Ik heb hopelijk kunnen laten zien dat ik met mijn vrouwelijke inbreng en competenties iets toe heb kunnen voegen aan het team. Het is heel prettig als het team namelijk bestaat uit diversiteit. Over het algemeen is het zo dat mannen meer technisch zijn en dat vrouwen meer oog voor het slachtoffer hebben."

Verheijen moest haar taken noodgedwongen neerleggen, aangezien ze sinds 1 oktober 2018 aan een nieuwe functie binnen de gemeente is gestart. Ze vervult de functie van senior beleidsmedewerker openbare orde en rampenbestrijding. Verheijen legt met een fictief voorbeeld uit waarom die twee functies niet samengaan. "Eén van de taken die ik in de functie moet vervullen, is dat ik de burgemeester moet adviseren over zaken in de veiligheidsregio. Stel dat de veiligheidsregio iets wil aanschaffen voor de brandweerkorpsen in Noord-Limburg, dan zou ik hier vanuit mijn functie als commandant heel blij mee kunnen zijn, maar voor de gemeenteraad moeten zeggen: dit is wel heel erg luxe. Daar zie je een belangentegenstelling en die wil ik voorkomen."

Verheijen wordt opgevolgd door Ad Verhagen. Verhagen vervult momenteel al de functie van ploegchef binnen de post Venray.