Kabels glasvezel nog weggewerkt

Leunen | Vreemde gezichten maandagavond bij het dorpsraadoverleg in Leunen. Op diverse plekken in het dorp steken namelijk nog glasvezelkabels uit de grond en dat zorgt voor verontwaardigde reacties.

Anita Emons van Glasweb Venray legt uit: "Vanzelfsprekend worden alle kabels nog netjes weggewerkt. Voor Kerstmis steekt er in Leunen geen kabel meer uit de grond. Dat geldt ook voor Veulen en Heide." Sommige kabels steken uit de grond, omdat ze nog afgedopt moeten worden, dat is op plekken waar mensen geen aansluiting hebben besteld. Anders kabels moeten nog aan elkaar worden gelast. De werkzaamheden in de drie dorpen zijn nog volop bezig. "Als we kabels in de grond stoppen, moeten we die nog wel terug kunnen vinden. Ieder uiteinde is uiteindelijk via gps-coördinaten terug te vinden."

Vanaf de tweede week van december wordt er ook volle bak gewerkt in Oirlo en Castenray. "We lopen wat achter, omdat we in de dorpen procentueel gezien veel aansluitingen moeten aanleggen. Ook in Ysselsteyn, waar het project al is afgerond, hebben we nog zo'n vijf procent aan nieuwe klanten geworven."


Gesprekken over Leunse toekomst

Leunen | Hoe ziet Leunen er in 2030 uit? Met die vraag worstelt de dorpsraad van het Venrayse kerkdorp. Het antwoord op die brede vraag wil de dorpsraad samen met alle inwoners van Leunen formuleren.

Ger Litjens, lid van de werkgroep Strategisch plan Leunen 2030, gaf maandagavond uitleg tijdens het dorpsraadoverleg in mfc De Baank: "We hebben ambitieuze ideeën. We willen eigenlijk iedereen in Leunen aanspreken." In eerste instantie wil de dorpsraad via een enquête diverse antwoorden binnenhalen. De vragenlijst zou dit najaar al verspreid moeten worden. Daarnaast wil de dorpsraad een jeugddorpsraad in het leven roepen met jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar oud. "De jeugd heeft de toekomst, dus daar moeten we zeker naar luisteren."

Om een compleet beeld te krijgen van de ideeën die de dorpsbewoners hebben over de toekomst van Leunen, gaat de dorpsraad in het voorjaar van 2019 met een platte kar door het dorp. "We willen op diverse plekken het gesprek voeren met onze dorpsbewoners. Op die manier krijgen we een compleet beeld over de toekomst van Leunen. We gaan samen de verdieping zoeken."