Afbeelding
Foto:

Wandeltocht van Jozef naar Maria

Venray | Burgemeester Hans Gilissen en wethouder Jan Loonen trokken de wandelschoenen aan en gingen weer samen op pad. Afgelopen zondag wandelden zij de bedevaartroute van Jozef (Smakt) naar Maria (Kevelaer). En via Blitterswijck weer terug.

Het lijkt een traditie te worden. Vier jaar geleden liepen Hans Gilissen en Jan Loonen, beiden fervent wandelaar, van Oda naar Oda. Of, zo u wilt, van Rooij naar Rooy, van St. Oedenrode naar Venray. Twee jaar geleden was er de ruim 50 kilometer lange B en W-wandeltocht, die alle dorpen van de gemeente Venray aandeed. En nu stond dan de Jozef & Maria-wandelroute op het programma. Een van de mooie wandelroutes die, voor een groot deel althans, over Venrays grondgebied lopen. Rond het middaguur arriveerden de wandelaars in Kevelaer, waar zij een bijzondere heilige mis bijwoonden die werd opgedragen door Limburgs nieuwe bisschop Harrie Smeets. Zo werd het zowaar nog een soort van bedevaartstocht, 'voor het heil van Venray'. "En natuurlijk een mooie gelegenheid om Venray als wandelgemeente te promoten", zegt wethouder Jan Loonen (Toerisme en Recreatie). Venray heeft immers een omvangrijk wandelknooppuntenroutenetwerk dat door alle dorpen van de gemeente voert. En sinds het voorjaar een bijzonder Meerdaags Wandelevenement, dat jaarlijks terugkeert. In 2019 is dat in het Hemelvaartweekend, op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 en zondag 2 juni. "Met een diversiteit aan landschappen en veel afwisseling in de routes is Venray een wandelgemeente bij uitstek", zegt Jan Loonen. "We hebben een Laarzenpad en een Natuurleerpad. En een Museumroute tot zelfs een culinaire stadswandeling. Zo biedt de gemeente Venray elke wandelaar wat wils. Je ontdekt steeds weer nieuwe plekjes. Venray Bloeit óók als wandelgemeente."

Rond 16.30 uur arriveerden de wandelaars in Blitterswijck, waar zij met het veerpontje de Maas overstaken. Daar werden zij ter ondersteuning en support, opgewacht door Andre Tonen en Michel Thomassen van het Meerdaags Wandelevenement Venray. Na een korte stop met een hapje werd begonnen aan het laatste stuk van de indrukwekkende 60 kilometer lange wandeltocht. Net voor het donker waren de burgemeester en de wethouder weer terug in Smakt.