Bas Litjens scoorde zondag twee keer voor Merselo.
Bas Litjens scoorde zondag twee keer voor Merselo. Foto: Simone Swinkels

Terug in het eerste elftal

Merselo-Astrantia 2-3 (1-1). Doelpuntenmaker Merselo: Bas Litjens (2x). Merselo: Peeters, Vermunt, Bas Philipsen, Beerkens (70. Verleg), De Keijzer (55. Rijbroek); Wismans, Hendriks, Nijenhuis (55. Ewals); Van Dijck, Philipsen, Litjens.

Door Dennis Stiphout

Merselo | Vorig jaar speelde hij nog op zondagochtend tegen vriendenploegen, dit jaar staat Bas Litjens 'gewoon' weer op zondagmiddag om half drie binnen de kalklijnen voor zijn ploeg Merselo. Trainer Stef van Asten en zijn spelersgroep kunnen maar wat blij zijn met het besluit van de geslepen aanvaller om weer op prestatief niveau te gaan voetballen. Litjens maakte er dit seizoen namelijk al vier, waarvan twee tegen Astrantia, en was daarnaast zondagmiddag ook met zijn spel belangrijk voor het vaandelteam van het elftal uit Merselo. De aanvaller wisselde de afgelopen seizoenen vaker van elftal en kwam tot tweemaal toe terug op het besluit om op recreatief niveau te gaan voetballen. Litjens: "Een paar jaar geleden ben ik al eens ooit naar het derde gegaan, toen merkte ik dat ik nog veel te veel energie had en ergens om wilde voetballen. Toen ik weer een tijdje in het eerste voetbalde, kreeg ik steeds meer klachten. Daarom nam ik de beslissing om wederom lager te gaan voetballen." Nadat Litjens ook op een lager niveau in de lappenmand terechtkwam en hij zich liet opereren, startte hij dit seizoen toch weer vol overtuiging in het eerste. "Ik ken de trainer goed en die zag ook wel potentie in. Ik merk zelf dat ik toch nog te veel energie heb om in een lager elftal te gaan voetballen. Vandaag heb ik eigenlijk voor het eerst pijnvrij gevoetbald."

Dat was te zien ook, want Litjens scoorde twee keer. Merselo begon beter aan het duel dan de speler van de week, op zaterdagochtend spits in de JO7-1, die voor de wedstrijd drie pogingen nodig had om de doelman van Astrantia te verschalken. Litjens zorgde een fractie later voor een vermoedelijk seizoensrecord, door na tien seconden de eerste overtreding van de wedstrijd te maken. Negen minuten later liet hij zich van een betere kant zien. Met een hard, diagonaal schot zorgde de aanvaller voor de openingstreffer: 1-0. Daan Hendriks was een minuut later bij de 2-0, toen hij de bal op de lat kopte. In de rebound redde de Astrantia-doelman puik op de inzet van Tim Philipsen, die het eveneens met het hoofd probeerde. Na twintig minuten kwam Astrantia door een wonderschone, maar gelukkige treffer op 1-1. Een afstandsschot zeilde over doelman Joris Peeters pardoes via de paal binnen: 1-1. Direct na rust kwamen de gasten op voorsprong, waarna Litjens na ruim een uur spelen zijn elftal weer op gelijke hoogte bracht. Het spannende duel kon vervolgens beide kanten op. Astrantia was de meest gelukkige en maakte vrij snel na de gelijkmaker de winnende treffer. Merselo kon daar in de slotfase geen verandering meer in brengen. Litjens was met een stiftje overigens nog gevaarlijk dicht bij de winnende treffer. De aanvaller baalde na afloop stevig: "We geven de goals te gemakkelijk weg. In de eerste helft moet je het eigenlijk afmaken. Na de 2-2 voel je toch wel dat er weer iets gaat leven in de ploeg, maar dan krijgen we weer zo'n frommelgoal tegen. Voor hetzelfde geld valt het kwartje de andere kant op." Het is al de derde nipte nederlaag van Merselo dit seizoen. "Het moet gewoon eens omslaan, en dat gaat ook wel gebeuren. Het moet alleen niet meer te lang duren", aldus Litjens.

Voor trainer Stef van Asten was het duel met Astrantia het begin van een serie van vier wedstrijden waarin volgens hem kansen op punten liggen. Op het whiteboard in de kantine stonden de tegenstanders van de komende vier wedstrijden onder elkaar geschreven. "Als je vier punten uit de eerste vier duels pakt, wil je aansluiting vinden", laat Van Asten na de wedstrijd weten. "Ik geef ze de motivatie mee dat er in die komende duels kansen liggen." Test één daarvan is in dat opzicht mislukt. Zondag volgt een nieuwe kans, tegen Fiducia uit De Rips. Die ploeg staat puntloos onderaan.